MTI/mszp.hu | önkormányzat 2014 Szeged
2014. szeptember 30. 19:20

Botka: nem a polgármester pártállása határozta meg a fejlesztési forrásokat

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, nem a polgármester vagy a közgyűlés pártállása határozta meg, mennyi fejlesztési forrás érkezett egy településre - jelentette ki Botka László szegedi polgármester kedden a Tisza-parti városban.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A megvalósított beruházások nagysága azon múlt, hogy az adott város jól végiggondolt, hosszú távú fejlesztési tervekkel rendelkezik-e, tisztában van-e versenyképes adottságaival és helyben sikerült-e egyetértést kialakítani a követendő irányról - mondta a politikus Petőfi-telepen, a művelődési házban szervezett kampányrendezvényen mintegy száz ember előtt.

Tíz esztendeje Magyarországon minden beruházás uniós forrásból valósult meg. A most záruló költségvetési ciklusban pedig Szegedre a nagyvárosok közül messze a legtöbb, 300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett – hangsúlyozta a politikus.

Botka László kifejtette, miközben az országban több helyütt üzemek zárnak be, Szegeden az elmúlt hónapokban több száz új munkahely jött létre, például a logisztikai központban, valamint a várost választotta egy ügyfélszolgálati központot működtető vállalkozás és egy jelentős szoftvercég is. Hozzátette: Szegeden a munkanélküliség jóval az országos átlag alatt, 5 százalék körül van.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A politikus az elmúlt évek fejlesztései közül a már épülő lézerközpont körüli 70 hektáros tudáspark kialakítását emelte ki, ahol azok a vállalkozások telepedhetnek meg, amelyek a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításával foglalkoznak. Ez jelentős lökést adhat a szegedi gazdaság fejlődésének.

A polgármester kitért arra is, büszke, hogy Szeged működteti az egyik legteljesebb körű szociális ellátórendszert az országban. A város évente 4,5 milliárd forintot fordít szociális célokra, ebből 1,5 milliárd forintot közvetlenül 16 ezer szegedi család rendszeres vagy alkalmi támogatására. Amíg azonban néhány évvel ezelőtt a segélyekből 800-900 millió forintot állami támogatás fedezett, ma ez az összeg 300 millió forint, miközben a támogatásra szorulók egyre többen lesznek – tette hozzá a politikus.