Botka: nem lehet baloldali Orbánnal nyerni

"Most legalább könnyebb" - utalt Botka László arra, hogy milyen nehéz politikai helyzetben járt legutóbb a Hét Olajfa Egyesület rendezvényén. Az MSZP ideiglenes elnöke szerint hiába írja meg ötvenszer a Magyar Nemzet, pártjának akkor sincsen vége. Sőt, megkezdődött a munka, amely során nemcsak tisztújításra készülnek, de alapjaiban változtatnak az MSZP szervezeti struktúráján is. "Sok mindent elölről és alulról kell kezdenünk" - fogalmazott a szegedi polgármester, aki szerint pártjában is érzik ezt a felelősséget.
Fotó: Bielik István/Népszava

Nem maradhat el a választási kudarcok értékelése és elemzése sem, bár Botka azt reméli, hogy a pártban és a baloldali közéletben is a jövőre terelődik a szó. A választás elvesztésének ugyanis szimplán az az oka, hogy nem kaptak elegendő szavazatot - mondta, hozzátéve: nem tűntek kormányképes erőnek, a jó szándékokat és valódi szakmai pozitívumokat tartalmazó programjukat pedig nem hitték el. Kiemelte, a baloldali pártok áprilisban együtt, de májusban külön sem tudtak újabb szavazókat bevonzani. Ebből mindenkinek le kell vonnia a következtetést, az MSZP ezt Botka szerint megtette, ezért kíván egy új belső struktúrával nyitott, hiteles baloldali párttá válni.

Beszélt arról is, pártja belső munkáját problémássá teszi, hogy idén még van egy választás, amin ha nem tudnak teljesíteni, az végzetes következményekkel járhat. Kiemelte, nem csak az általa vezetett Szeged a remény városa, hanem Budapest is, ahol a kerületeket muszáj lesz megnyerni. "A településeken, városokban és kerületekben a gyakorlatban tudjuk megmutatni, hogyan képzeljük az Orbán utáni világot" - fogalmazott, hozzátéve, helyben igazságos, baloldali világ teremthető. Az önkormányzati jogkörök elvételét ahhoz hasonlította, amit a Fidesz a fővárosi közgyűléssel tett. Az új kétharmadot épp arra használja, mint az előzőt; aktuálpolitikai céljainak alárendelve felülírja a választói akaratot is. Botka szerint azzal, amit csináltak, gyakorlatilag megszüntették az egységes Budapestet.

Az MSZP nemcsak a fővárosban, országszerte is a lehető legszélesebb körű összefogásban érdekelt, a döntéseket a helyi szervezetekre bízzák, hogy olyanok induljanak, akik a legesélyesebbek. "Ha rajtunk múlt volna, már mindenhol megállapodunk, de zajlanak a tárgyalások" - közölte, hozzátéve: a mai polgármestereken kívül minden jelöltség nyitott kérdés. Botka saját szerepéről az MSZP megújításában az mondta, nem tér ki a feladatok elől, de szerinte nem felülről kell várni egy csodatevőt, hanem alulról, szisztematikusan építkezni. Neki ráadásul most az a legfontosabb dolga, hogy megnyerje Szegedet. Szerinte pártjának egyébként is az a feladata, hogy visszaszerezze a vidéket, mert ott van a legnagyobb tartalék. Botka az MSZP leendő vezetéséről kijelentette: "egy biztos; nem lehet baloldali Orbán Viktorral választást nyerni. Próbáltuk, nem jött be".

B.I.M.