Belföld
2012. december 11. 16:04

Botrány!

Kovács Árpád
Orosháza Város Önkormányzata Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr!

A tegnapi napon (december 10-én) kelt levelét megkaptam. Ebben arról tájékoztat, hogy az eredetileg szerdára (december 12-re) összehívott bizottsági ülés időpontját módosítja, az új időpont csütörtök (december 13.) 8.00 óra.

Ezzel több bökkenő van.

Az első, a legkisebb, az, hogy előzőleg a város polgármestere ugyanezen nap, csütörtök 9.00 órára összehívta a képviselő-testületet. Volt már rá példa a múltban, hogy a testületi ülés előtt közvetlenül tartsunk bizottsági ülést, de ez leginkább akkor történt, amikor valami váratlan esemény indokolta, vagy egy előterjesztést visszaadott a bizottság átdolgozásra, és a testületi ülés előtt „bólintottunk” újólag rá stb. Az érthető, az máshelyzet. De így, első körben a testületi ülés előtt bizottsági ülést tartani, és majd az elnök nézheti végig az óráját, hogy menyi időnk van még 9.00 óráig? Micsoda dolog ez?

A nagyobb probléma az, hogy Ön hiába írja a mostani levelében azt, hogy „a napirendi pontok változatlanul hagyása mellett” módosítja az időpontot, amikor ebben a percben (kedden délután), amikor e sorokat írom, egy fia „napirendet” sem küldtek még ki. Előterjesztés nincs, a városi honlapon továbbra is csak a meghívó árválkodik.

Holott a cím fontos témát sejtet: „Oktatási intézmények állami átadás-átvételéhez kapcsolódó alapító okiratok módosítása, megszüntető okiratok elfogadása, korábbi fenntartói döntések felülvizsgálata”; zárt ülésen pedig: „Oktatási intézmények állami átadás-átvételéhez kapcsolódó megállapodások jóváhagyása”, valamint egy lakásügy.

A korábbi szervezeti és működési szabályzat szerint a testületi ülés előtt 5 nappal kellett legkésőbb kiküldeni az előterjesztéseket, hogy a testületi tagoknak (tehát nem csak az ellenzékieknek!) legyen elég ideje azokat tanulmányozni, és szakértő segítséget igénybe venni, ha szükséges. Mivel ezt sorozatosan nem tudták teljesíteni, nem a gyakorlatot változtatták meg, hanem az 5 napot lecsökkentették 3-ra.

Tiltakozom ez ellen a felháborító eljárás ellen, amikor olyan fontos kérdésben is, mint az iskoláink sorsa, jövője, nem tudnak megfelelő időben, megfelelő módon a képviselők elé előterjesztést letenni, és e helyett a bizottsági ülés időpontját tologatják.

Botrány!

Orosháza, 2012. december 11.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő

Ui.: itt kellene lennie az előterjesztésnek, ha lenne:
http://oroshaza.hu/onkormanyzat/jogtar/?doc4_id=398