Belföld | KSE Kecskemét mutyi
2014. január 21. 16:02

Botrányos a KSE-ügy körül kialakult hazugsággyár

A kecskeméti szocialisták úgy vélik, hogy a Horváth András által kirobbantott NAV-botrányra hajazhat a Kecskeméti KSE Kft. ügye, amely már két és fél év óta húzódik.


Király József, az MSZP helyi elnöke s képviselőjelöltje hangsúlyozta, hogy érthetetlen, miért késlekednek a hatóságok, hiszen ismertek a szereplői az ügynek. Mint elmondta, a nagy összegű, fiktív számlákat kibocsátó cég, s a kifizető személye is tudott. Utóbbi ráadásul továbbra is felelős beosztásban dolgozik Kecskemét Önkormányzatának intézményénél, ahol jelentős TAO-s (a Társasági Adó Törvény lehetőséget teremt a cégeknek arra, hogy adókedvezményért sportszervezeteket támogassanak) pénzek fordulnak meg évről-évre.

Az önkormányzati tulajdonú Kecskeméti KSE Kft-t felügyelő alpolgármester asszony, Szemereyné Pataki Klaudia felelősségét is felvetette a szocialisták városi vezetője. Véleménye szerint, ha tudott a kétes pénzkifizetésekről, akkor egyértelmű a bűnössége, viszont ha nem, akkor pedig alkalmatlan a pozíció betöltésére.

Király József kiemelte, hogy a sportcég számára nyújtott 50 millió forintnyi, meg nem térült önkormányzati kölcsönnel kapcsolatban sem mondtak igazat. A májusi közgyűlésen az önkormányzat pénzügyi osztályvezetője, Finta Zita, valamint a polgármester, Zombor Gábor is azt mondta, hogy a város beadta időben hitelezői igényét. Ez azonban nem igaz, ezt a felszámoló-biztos jelentése is világosan megmutatja. A KSE Kft. felszámolásában az időben érkezett hitelezői igény egyébként 175 millió 712 ezer 526 forint, az időn túli igényekkel ez az összeg 228 millió 941 ezer 245 forint.

További érdekességekre is rávilágítottak, amelyek szerint a gazdasági válság közepette az önkormányzati tulajdonban lévő cégek többszöri, nagymértékű támogatást nyújtottak a Kecskeméti KSE Kft-nek. Feltehetően nem önszántukból.

Úgy vélik, hogy a Horváth András által kirobbantott NAV-botrányra hajazhat a Kecskeméti KSE Kft. ügye is, miszerint politikai megrendelésre lassítják a nyomozóhatóságok munkáját.

Riczu Péter, a kecskeméti MSZP elnökségi tagja végezetül hozzátette, hogy fiatal apaként megdöbbentő számára, hogy miközben a családok anyagi nehézségekkel küszködnek, addig mások súlyos milliókat tüntetnek el minden következmény nélkül.