2012. április 23. 16:48

Botrányos bérbeadások Borsodtól Baranyáig

A vidékfejlesztési miniszter szerint az állami földek bérbeadásánál minden rendben zajlott. Ezt már az a tény is cáfolja, hogy minden nap újabb botrányoktól hangos a sajtó.

A múlt hét még Borsodról szólt ahol a sikerpropagandával ellentétben ismét Fidesz közeli cégek jutottak jelentős termőföldekhez. Köztük olyanok, amelyek idén alakultak, vagy vették fel a mezőgazdasági tevékenységet...

Baranyában kicsit később hirdettek eredményt, a botrány azonban nem sokat késett: "csodák csodájára"egy Fidesz közeli vállalkozás nyerte a meghirdetett 500 hektár állami föld kétharmadának 20 éves bérleti jogát.

A pályázati kiírásban még az állattartók és a családi gazdaságok földhasználatának stabilitása szerepel, a döntés azonban már éppen őket sújta. A döntés, melynek nyomán ismét működő kapacitások mennek tönkre, uniós támogatásokat kell visszafizetni csupán azért, hogy a csókosok a földbérleten keresztül sokmilliós támogatáshoz jussanak.

A Fidesz aktuális üzenete a vidéknek tehát az, hogy az állatok Szent György napján nem a legelőre, hanem a vágóhídra mennek.

Vajon mi kell még ahhoz, hogy a kormány abbahagyja a titkolózást, és nyilvánosságra hozza a pályázatok bírálati szempontjait, illetve visszavonja a szakmailag és morálisan is vállalhatatlan döntéseit?

Az erős helyi gazdálkodók a magyar gazdaság kulcsszereplői - lehetnének. Ám távoli településeken élő új földbirtokosok nem erősítik a helyi gazdaságot, a helyi közösségi létet, hiszen kizárólag a saját gazdagodásukban érdekeltek.

Szomorú, hogy Fazekas Sándor mindebben semmi kivetnivalót nem lát, sőt vakon végrehajtja pártja parancsát, amely durván szembemegy mind a vidéki gazdaság érdekeivel, mind a Fidesz 2010-es választási ígéreteivel.

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke