hvg,hu/mszp.hu | Mészáros Lőrinc
2017. szeptember 21. 13:54

Botrányos hasznot húz a biztosítási szakma Mészáros Lőrince

Botrányos hasznot húz a biztosítási szakma Mészáros Lőrince
A Fidesz pártalapítványába fizet be „támogatást” Keszthelyi Erik, meg is jutalmazták a haverok: már a tenderezés előtt vihette a fővárosi cégek biztosításait. A biztosítási piac Mészáros Lőrincéről a hvg.hu közölt oknyomozó riportot.
Várhatóan harminc-negyven százalékkal drágább biztosításokat köt a fővárosi cégek többsége a még le sem járt szerződések helyett. Az indoklás szerint azért, mivel Keszthelyi Erik alkuszcége által „mentorált” új ajánlatok lényegesen több szolgáltatást tartalmaznak. Az alkuszkirály annyira meggyőző, hogy néhány cég már az eredményhirdetés előtt aláírta a vagyonbiztosítási szerződést az általa kommendált biztosítótársasággal – háborog Szaniszló Sándor szocialista fővárosi képviselő.
 
A vagyon- és felelősség-, vezető tisztségviselőkre vonatkozó felelősség-, illetve a dolgozókat érintő csoportos személybiztosításokat három évre kötik, de kétszer egy évvel meghosszabbíthatóak. A Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH) Zrt. kötelékébe tartozó hat tagvállalat – Főtáv, Főkert, Főkétüsz, BTI, BGYH és az FKF – mellett a BKV, a településtisztasági, vagyongazdálkodási társaságok, valamint a vízművek és a BVH együtt keresett biztosítót jobb árban és magasabb szolgáltatásban reménykedve.
 
Belső információ szerint ez nem igazán sikerült, mivel a szerződéses árak a cégek többségénél jócskán meghaladják a korábbi még le sem járt megállapodások díját. A drágulás esetenként 30-40 százalékos, ami a közös beszerzéshez csatlakozó négy plusz céggel együtt jócskán egymilliárd forint fölé lökheti a szerződések összértékét. (A BKV egymaga több százmilliót fizet biztosításra évente, de az FKF jelenlegi 3 éves felelősségbiztosítási szerződése is 559 millió forintra rúg.) Mindez három év alatt összesen 3-4 milliárd forint bevételt hozhat a győztes biztosítóknak, míg az alkusz jutaléka ennek 30 százaléka, cirka 1-1,2 milliárd forint, amit jellemzően nem időarányosan, hanem előre kifizet a nyertes biztosító.
 
A BVH tagvállalatai – a cég közlése szerint – korábban jellemzően kombinált vagyon- és felelősségbiztosítási konstrukcióban kötöttek szerződést a társaságok ingatlanaira, eszközeire, illetve a cég által okozott károk megtérítésére. A fentiekért tavaly összesen 265,3 millió forintot fizetett a hat vállalat. A vezetők felelősségbiztosítási tétele 34,2 millióra rúgott. Ezek megújítására, illetve új elemként a dolgozók csoportos személyi biztosítására írtak ki közbeszerzést áprilisban. A BVH cégeihez ezúttal négy másik fővárosi vállalat is csatlakozott.
A felhívásra 12 biztosító cég jelentkezett be. Az ajánlatokat viszont egyetlen alkusz, Keszthelyi Erik cége közvetíti. Az alkuszkirály így tendergyőzelem nélkül kereshet egyetlen üzleten több százmillió forintot. 
 
Keszthelyi Erik olyan a biztosítási szakmában, mint Mészáros Lőrinc az építőiparban. Felesleges szembemenni vele. Így összegeznek a biztosítási szakma képviselői, és csendesen veszik a kalapjukat. 
 
Az utóbbi négy évben pedig Keszthelyi gyakorlatilag letarolta a nagyobb állami és önkormányzati vállalatok biztosítási piacát (MVM, MNV, MÁV, VOLÁN, regionális közműcégek, művészeti intézmények, Szerencsejáték, MTVA stb), de közreműködött több önkormányzat szerződéskötésében, sőt a vizes világbajnokságot is rajta keresztül biztosították. Mindezek után a leggyanútlanabb szemlélőben is felmerülne a gyanú, Keszthelyit politikai hátszél is segíti az előrejutásban. Erre egyébként Keszthelyi maga is ráerősít: nagy büszkeséggel hirdeti, hogy 2015-ben Varga Mihály tüntette ki fiatal vállalkozói díjjal. A Fidesz pártalapítványát is támogatta 1,3 millióval, amit külön meg is köszöntek neki az éves beszámolóban.