mszp.hu | Belföld
2019. december 12. 13:01

Botrányos közbeszerzések Debrecenben is

Szemmel látható, hogy egyre több Fideszes politikus és a Fidesz holdudvarához tartozó gazdasági szereplő kezére kerül bilincs, nyomkövető, indítanak ellenük ügyészségi eljárást.

A milliós „Boldog-ügyként” a közvéleményt újabban borzoló, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Boldog István Fideszes képviselőhöz köthető botrányban, eddig négyen kerültek előzetes letartóztatásba.

Sajtóértesülések szerint, az előzetesbe került gyanúsítottak leginkább a TOP-os, 300 millió forint alatti, meghívásos közbeszerzési pályázatok leosztására-lenyúlására szakosodtak, azokra ahol a legjobban lehet írányítani a „dolgokat”. Eddig sem hitte komolyan senki, hogy az eddig napvilágra került, politikához köthető gazdasági bűnügyek elszigetelt jelenségek lennének, amit a jelenlegi Szolnok megyei botrány is alátámaszt.

A jelenlegi eset is rávilágít arra, hogy a Fidesz közpénzlenyúlási innovációja vélhetően felülről irányított, a szálak a legfelsőbb vezetésig nyúlnak, üzemszerű, szervezett működést feltételeznek, és behálózzák az egész országot, így Debrecent is.

Ezért nem meglepő, hogy a napokban letartóztatottak között megtalálható annak a debreceni cégnek, a Debköz Kft.-nek a tulajdonosa, vezetője is, aki ismert szereplője a Hajdú-Bihar megyei, debreceni közéletnek. A gyanú szerint a közbeszerzésekben utazó cég és annak vezetője volt az, aki a kamu közbeszerzések lepapírozását volt hivatott elvégezni.

Talán Szolnok mellett Debrecen lesz a másik főszereplője az ügynek, hiszen a megjelent információk szerint a cég érintett abban a 2017-es, botrányos közbeszerzésben, amelyben a Debreceni Egyetem érthetetlen – vagy nagyon is érthető módon - 13 millió forinttal drágábban vásárolt takarítógépeket.  Miután megvizsgáltuk, kiderült, hogy a Debköz kft. többek között, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. és a megyei könyvtár közbeszerzéseinél is legyeskedett, mi több, 2019 második negyedévében a debreceni önkormányzat számára is nyújtott (?) szaktanácsadást, 16,5 millió forint értékben.

A sejtésünk az, hogy mindez a jéghegy csúcsa, és nem kizárt, hogy Debrecen is érintett lehet a most kirobbant csalás sorozatban, ezért arról kérdezzük Papp László polgármester urat:

Megfele-e a valóságnak, hogy az érintett cég közreműködött az INTERMODÁLIS központ többször is sikertelen közbeszerzésében?

Megfelel-e a valóságnak, hogy az érintett cég közreműködött a Latinovics Színház közbeszerzési eljárásában?

Felkérjük Debrecen város polgármesterét, haladéktalanul tájékoztassa arról Debrecen közvéleményét, hogy 2014-től napjainkig az önkormányzat, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalati valamint a Debköz Kft. között állt-e fent bármilyen jogviszony?

Ha igen, akkor kik kötötték, mikor, milyen céllal, és mekkora összegben?

Varga Zoltán
DK