Botrányos szavazás az Országgyűlés Külügyi bizottságának ülésén

Botrányos szavazás az Országgyűlés Külügyi bizottságának ülésén
Németh Zsolt elnök kezdeményezésére a Külügyi bizottság fideszes többsége a mai bizottsági ülésen elutasította a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárának azon javaslatát, hogy zárt ülés keretében kíván az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolni.

Tavaly november óta több napirend-kiegészítéssel fordultam a Külügyi bizottsághoz annak érdekében, hogy tekintse át a külképviseletek vízumkiadási gyakorlatának problémáját, különös tekintettel a Kiss Szilárd- és a Pharaon-ügyekre. Több hónapos késéssel a mai napra összehívott bizottsági ülésen szerettem volna megtudni, hogy Ghaith Pharaon vízumkérelmében foglaltaknak megfelelően, Zaid Naffa kivel egyeztetett itthon Pharaon vízumkérelmének pozitív elbírálásának érdekében, azaz mely „illetékesek” közbenjárására volt szükség, hogy egy körözött bűnöző a magyar miniszterelnökkel vacsorázhasson? Hogyan fordulhatott elő, hogy Ghaith Pharaon eltérő információkat adott meg két magyarországi vízumigénylése esetében és az nem tűnt fel a magyar hatóságoknak? Kiss Szilárd-ügyében kiderült, hogy a KKM előzetesen nem kapott információt arról, hogy az agrárattasé megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, de az államtitkár a nyílt ülés keretében további részletekre nem tért ki.

A bizottsági ülésen azt is kifogásoltam, hogy a kormány folyamatosan a korábbi zárt üléseken elhangzott információkra hivatkozva kerüli ki a válaszadás lehetőségét. Amikor viszont a tárca államtitkárának javaslatára lehetőség lett volna zárt ülés keretében az ügy részleteinek megismerésére, Németh Zsolt bizottsági elnök kezdeményezésére a kormánypárti többség ezt lesöpörte az asztalról.

Példa nélküli ez a Külügyi bizottság eddigi történetében. Felmerül a kérdés, hogy a bizottság elnöke már ismeri a válaszokat ezekre a kérdésekre és ezért akadályozta meg, hogy tiszta vizet önthessünk a pohárba?

Mesterházy Attila
a Külügyi bizottság tagja