mszp.hu | Belföld
2024. március 21. 15:30

Botrányosan zajlott a debreceni akkumulátorgyár bírósági tárgyalása

Botrányosan zajlott a debreceni akkumulátorgyár bírósági tárgyalása
A debreceni CATL akkumulátorgyár perének visszásságairól, az épülő üzem által okozott károkról és a helyi lakosok védelméről is beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján.
A debreceni CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyében indult közigazgatási per újabb fordulóján a bíróság és az akkumulátorgyár jogi képviselői is stratégiát váltottak. A CATL gyár jogtanácsosai az előző tárgyalási fordulókon még a hátsó sorokban meghúzódva, karba tett kézzel, mosolyogva nézték, hogy a kormányhivatal jogtanácsosai miként küzdenek helyettük az akkumulátorgyár érdekeiért, most azonban a gyár bevetette a jogtanácsosi nehéztüzérséget a felperesek ellen. 
 
Az épülő üzem képviselői azt is el akarták érni, hogy a közvélemény kizárásával legyen lefolytatva az eljárás. „Megpróbálkoztak azzal, hogy kizárják a közvéleményt, hogy se a sajtó, se az érdeklődők ne vehessenek részt az eljárásban, mert akkor nem látják azt, hogy mennyire felkészületlenek a kormányhivatalok emberei” – fogalmazott Komjáthi Imre. 
 
Az MSZP társelnöke elmondta, hogy a gyár jogtanácsosai annak a jogát is vitatták, hogy az MSZP kiáll az itt élő emberek védelmében, akik a vizüket, a levegőjüket és a gyermekeik jövőjét próbálják megvédeni, mivel szerintük a Debrecenben épülő kínai üzem ügyében csak egy egyszerű politikai csatározásról van szó. 
 
Az üzem már épül, ennek ellenére még mindig nem tudni, hogy lesz-e elegendő víz, valamint tisztázatlan az is, hogy a súlyosan rákkeltő, magzatkárosító vegyi anyagból mennyit fognak a levegőbe engedni. 
 
„Tűrhetetlennek tartjuk azt, amit művelnek, hogy a kormány asszisztál ahhoz, hogy egy tőkeerős cég azt csináljon, amit akar” – érvelt Komjáthi Imre. 
 
Az MSZP továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a helyiek megkérdezése nélkül, valamint a 25 aranykorona feletti értékű termőföldön ne lehessen akkumulátorgyárat építeni. Az MSZP nem adja fel, tovább küzd az itt lakók érdekeiért!

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12

Kapcsolódó párttagok