Bővíteni kell a tudás elérhetőségét!

Bővíteni kell a tudás elérhetőségét!
Az oktatás elérhetőségének szűkítése helyett annak elérhetőségének bővítésére van szükség – jelentette be a felsőfokú végzettségűek létszám-növelését célzó programját az MSZP miniszterelnök-jelöltje Szegeden.

Szeged, csak akkor tud fejlődni, ha a magyar felsőoktatás és tudomány is fejlődik - kezdte ünnepi köszöntőbeszédét Botka László a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén szombaton. "Mi Szegeden, az egyetemi városban abban hiszünk, hogy a magyarok, a magyarság sikeres jövőjét nem az elleneségkeresésben, nem a bezárkózásban, nem a múltba fordulásban kell keresni, hanem a nyitottságban, versenyképességben és az ezt megalapozó tudásban" - fogalmazott az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki szegedi polgármesterként hagyomány szerint köszöntötte az egyik legsikeresebb hazai felsőoktatási intézmény diákjait.

Botka ugyanakkor meglepetéssel is szolgált. Beszédében ugyanis kifejtette: Magyarország nem lehet a jövő képzetlen összeszerelő üzeme. "Az egyetemi hallgatók számarányát tekintve a XXI. században csak az oroszok rosszabbak nálunk. 2010 óta 11 százalékkal kevesebb diák tanul egyetemen és 12 százalékkal kevesebbet költ az állam felsőoktatásra. Pedig minden egyes fillér, amit az állam az oktatásra költ többszörösen megtérül a jövő gazdasági növekedésében". Csakhogy Botka szerint ma épp ezzel szemben kormányoz a Fidesz-kabinet, amely folyamatosan szűkíti a felsőfokú tanulmányokhoz hozzájutók számát. Éppen ezért ma már 35 év alatti magyar fiatalok 40 százaléka tervezi a külföldre való kivándorlást, pedig már hatszázezer, zömével fiatal elhagyta ezt az országot.

"A tudás, az oktatás jelenlegi szűkítése helyett, annak elérhetőségének bővítésére van szükség" - fogalmazott Botka, majd pedig a szocialista kormányfő-jelölt bejelentette oktatási programja egy újabb elemét: "legyen mindenki számára az első diploma ingyenes és kormány legfeljebb az osztatlan képzésekben tartsa meg a keretszámokat. Mi ilyen világban hiszünk, ahol nem az indulatok, a tudatlanság, a feltétlen lojalitás osztja meg az embereket, hanem a tudásnak, tehetségnek, tisztességnek van értéke" – mondta, majd az új tanévre minden egyetemi polgárnak jó munkát és jó egészséget kívánt.

A megnyitón fölszólalt Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki az SZTE-n is oktat. Azt hangsúlyozta ünnepi beszédében, hogy a kormány kiemelt stratégai ágazatnak tekinti az oktatást és partnerként tekint az egyetemekre. Egyúttal bejelentette, a kormány döntött, csaknem 21 milliárd forint támogatást ad a szegedi egyetemnek az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére és az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére az elkövetkező években.

Arról ugyanakkor Trócsányi nem beszélt, hogy míg 2016-ban 111 ezren szerettek volna bekerülni valamelyik hazai egyetemre, főiskolára, idén már csak 106 ezren. A kormányváltás idején, 2010-2011-ben még 140 ezren adták be a jelentkezési lapot. De nemcsak a jelentkezők, a felvettek aránya is csökken: tavaly 75 ezren nyertek felvételt, 2011-ben 98 ezren. Vagyis 2011-2016 között 23 ezer hallgató tűnt el a felsőoktatásból, s ez a mérték idén szintén tovább apadt. Idén összesen 72 ezer diákot vettek fel valamilyen egyetemi, főiskolai képzésre, s ugyanennyivel csökkent az államilag finanszírozott helyekre felvett hallgatók száma is: míg tavaly 57 ezren tanulhattak állami támogatással, az idén már csak 55 ezren. Önköltséges képzésekre mintegy 17 ezren kerültek be, ez nagyjából megegyezik a tavalyi adatokkal.

***

Saját állami vezetőket képeznének

Csak a 2006 előtt végzett jogászok bízhatnak abban, hogy anélkül lehetnek állami vezető tisztségviselők, hogy elvégeznék az államtudományi mesterképzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Azóta ugyanis nem születik olyan jogász diploma, amely megfelelne a mentességi követelményeknek - írta a hvg.hu, miután a portál korábban arról adott hírt: a kabinet olyan rendeletet készít elő, amely a minisztériumi, kormányhivatali vezetőket, kormánymegbízottakat is beiskolázná a kormányközeli intézménybe.

Biró Marianna