mszp.hu | Belföld | Gruevszki-ügy
2018. november 29. 14:16

BREAKING NEWS Újabb piros lap Orbánéknak: elfogadta az Európai Parlament a macedón jogállamiságról szóló jelentést!

Nagy többséggel és az európai jobboldal képviselőinek támogatásával fogadta el ezekben a percekben az Európai Parlament a macedón jogállamiságról szóló jelentést. Elfogadásra került az a módosító javaslat is, amely felszólítja a magyar kormányt a botrányos Gruevszki-ügy mielőbbi tisztázására.
A most elfogadott határozat a Fidesz hazug propagandájával szemben kimondja, hogy Macedóniában komoly előrelépés történt a jogállamiság megerősítésében, így például az igazságszolgáltatás függetlensége, az elszámoltathatóság és a szakmaiság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés területén. Vagyis mindaz, amire a Fidesz most a korrupció miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfő ügyében hivatkozik, az Európai Parlament többsége szerint valótlan.
 
A Fidesz zavarát jól mutatja, hogy a szakbizottsági szinten októberben (Gruevszki szökése előtt) még támogatták a tervezetet, az akkor igennel szavazó Tőkés László fideszes EP-képviselő azonban tegnap a plenáris vitában már megint csak „sorosozni” tudott a súlyos nemzetközi károkat okozó Gruevszki-botrány kapcsán.
 
Az Európai Parlament tehát ismét nagy többséggel piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. A Fidesz pedig ismét ahelyett, hogy Magyarország tisztességét és becsületét óvja, inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte.
 
Ujhelyi István
Európai parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21