Brexit - az elmúlt 25 év európai ideájának kudarca

Brexit - az elmúlt 25 év európai ideájának kudarca
A Nők részvétele a politikában címmel tartott konferenciát az Európai Szocialista Párt Nőszervezete (PES Women) és a Magyar Szocialista Párt Nőtagozata.

Nyitóbeszédében Gurmai Zita mindkét szervezet elnökeként bírálta a magyar jobboldalt a nőkkel kapcsolatos politikája és viselkedése miatt, és elemezte a Brexit lehetséges következményeit.

Gurmai Zita kijelentette: fontos az a munka, amit a Magyar Szocialista Párt Nőtagozata végez, és fontos megmutatni, hogy „Orbán Viktor maffiaállamával szemben az MSZP tud erős baloldali alternatívát kínálni”.

Kifejtette: a nők szociális érzékenységére nagy szükség van a politikában, mert mint mondta, fel kell emelni azokat, akiket a Fidesz az út szélén hagyott, és ki kell állni az erőszak áldozatai mellett. Szerencsére a „vak komondoros” Balogh Józsefet is utolérte a bíróság ítélete a napokban – ez ellen a macsó világ ellen küzd az MSZP Nőtagozata és a PES nőtagozata – tette hozzá.

Gurmai Zita a brit népszavazással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy rövidtávon nem kell komoly változásokra számítani, és remélhetőleg a tárgyalások után is nyílik lehetőség arra, hogy a kint dolgozó magyarok maradhassanak, hiszen nem biztos, hogy ennyi hazatérőnek tudna munkát adni Magyarország.

Orbán Viktor és az ő látványosan gazdagodó barátai azzal, hogy kisvasutat építenek a miniszterelnök saját szülőfalujába, azt kockáztatják, hogy Magyarország elesik az uniós támogatásoktól, mert ezt látva a mostani nettó befizető államok polgárainak tele lesz a hócipője – fogalmazott.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője beszédében szintén a brit kilépésről beszélt. Úgy vélte, hogy az elmúlt negyedszázad európai ideájának és működésének kudarcát mutatja a tegnapi népszavazás, amellyel egy korszak zárult le.

A pártelnök a Brexit következményeiről is szólt, különös tekintettel a magyar társadalomra gyakorolt hatásaira.

Kifejtette: ha nem küzdi le Európa, hogy a gazdasági növekedést mindig az első helyre helyezi a társadalmi jóléttel szemben, akkor a nemzetállamok társadalmaiban el fog fogyni az Európa párti világ és helyét átveszi a nyomor, az apátia, amelyre majd jönnek populista és nacionalista válaszok.

A pártelnök szerint a kormány népszavazása a brexit után az Európából történő kilépés, az MSZP népszavazása pedig az Európában maradás ideáját hordozza.

Leszögezte: lehet Magyarország igazságosabb és egyenlőbb, de ehhez el kell döntenie a politikának, hogy szüksége van-e a nőkre. Vissza kell adni a nőknek a szabad döntés kompetenciáját, és azt, ha akarnak, vállalhassanak több szerepet is egyszerre.

Tóbiás József kezdeményezte, hogy jöjjön létre egy esélyegyenlőségi munkacsoport, melynek a női és a férfi egyenjogúság kérdésében kellene keresnie azokat az intézkedéseket és metódusokat, amelyeket egy kormányzati szerepben el lehet indítani a társadalmi szemléletváltásért.