Brókerbotrány: az MNB vezetőinek orra előtt tűnt el a károsultak pénze

Az MSZP mindig is azt mondta, hogy nem kerülhető meg az MNB felelőssége a brókerbotrányban. Varga István volt MNB-s felügyelőbizottsági tag mai nyilatkozata egyértelműen megerősíti az MSZP álláspontját, mi szerint a fideszes brókerbotrányban a DRB, a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír, illetve a Quaestor ügyfeleinek pénze a jegybank vezetőinek orra előtt tűnt el.

Világos, hogy az évszázad pénzügyi csalássorozatában a kormányközeli Tarsoly Csaba mellett Orbán Viktor jobbkezének a felelőssége sem kerülhető meg, mert a Matolcsy György-vezette MNB-nek minimum észlelnie kellett volna a sorozatos visszaéléseket.

MNB-nek volt felelőssége, eszköze és forrása a csalások megelőzésére, csak éppen képessége nem volt rá. Ez azonban a kártérítési felelősségét is megalapozza.  A kérdés továbbra is az, hogy az MNB vezetői miért nem tették meg a szükséges lépéseket. Miért hagyták, hogy a csaló brókerek az orruk előtt lopják el kisbefektetők tízezreinek megtakarításait?

Kérdés az is, működik-e bármilyen pénzügyi felügyelet és megelőző mechanizmus a jegybanknál, amelynek a Fidesz hazug kommunikációjával ellentétben nem a tettesek felderítése, hanem a csalások megelőzése az elsődleges feladata. Az MSZP szerint Matolcsy György nyilvánvalóan nem képes garantálni a magyar emberek pénzének biztonságát, a sorozatos botrányai mellett ezért is kell távoznia az MNB éléről.

Szakács László
frakcióvezető-helyettes,
a Brókerbotrányt vizsgáló bizottság tagja