mszp.hu | Belföld, Külföld | turizmus
2015. június 23. 15:43

Brüsszel: a Bizottság nyitott a turizmus európai évének kijelölésére

"A turizmus európai éve valóban hozzájárulhat az európai turizmus sokszínű lehetőségeinek népszerűsítéséhez, és ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék az idegenforgalmi ágazat különböző szereplőit. A Bizottság örömmel fogadja a képviselők javaslatát" - ezt Elżbieta Bieńkowska, az Európai Bizottság belsőpiacért és vállalkozásokért felelős biztosa válaszolta arra az írásbeli felhívásra, amelyet több európai parlamenti képviselő, benne - a magyarok közül egyedüliként - Ujhelyi István szocialista politikus kezdeményezett. Erről az MSZP európai képviselője beszélt, miután az Európai Szakszervezetek turizmusért felelős bizottságával tárgyalt Brüsszelben. 

A hivatkozott, több mint harminc szociáldemokrata, liberális és néppárti frakciótag által jegyzett felhívásban arra kérték a Juncker-bizottságot, hogy az európai turisztikai ágazat fejlesztése és stimulálása érdekében fontolják meg (1990 után) egy újabb európai év kijelölését a szektor számára. Bieńkowska biztos támogató válaszában leszögezte: az ilyen kezdeményezések megvalósulásához az Európai Parlament és a tagállamok támogatása és jóváhagyása is szükséges.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának a szektorért felelős alelnöke üdvözölte a Bizottság állásfoglalását. Az MSZP európai képviselője hangsúlyozta: a közös fellépések egyikeként Európát kiemelt úti célként kell népszerűsíteni a világ minden részéről érkező turisták számára.

"A turisztikai szektor a gazdasági válság kedvezőtlen hatásai ellenére is azon kivételek közé tartozik, amely ha lassabban is, de folyamatosan bővülni és erősödni tud. Az Európai Unió GDP-jének tíz százalékát ez az ágazat termeli meg, közel tizenhárommillió munkahelyet biztosítva. Európa a világ elsőszámú turisztikai célállomása, az előrejelzések szerint a következő tíz esztendőben száznegyvenmillióval nő majd a beutazó turisták száma. Ezt a gazdasági növekedést támogató eredményt meg kell őrizni és tovább erősíteni, például a vízumpolitika könnyítésével és az európai turisztikai brand kiépítésével. Ez utóbbihoz jelentene előrelépést a turizmus európai évének kijelölése" - fogalmazott Ujhelyi István.