Brüsszel, költségvetés, béremelés

Brüsszel, költségvetés, béremelés
Ülésezett a Parlament.

Fizessenek a gazdagok

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arról emlékezett meg, hogy 72 éve május 9-én lett vége a II. világháborúnak, 1950. május 9-én pedig Robert Schuman jelentette be az Európai Unió elődjének megalakulását, így ez a nap egyszerre emlékeztet a múlt hibáira és a jövő ígéretére. Szerinte ugyanakkor az európai alapjogi charta értékeibe nem fér bele, amit a Fidesz tesz ma Magyarországon, nem fér bele a nők elleni erőszak, a civilek és az oktatás szabadsága elleni támadás, a hazugságokra épülő "brüsszelezés" és az sem, hogy a kormányzati portálokon keresztül magyar állampolgárok adatai kerülnek az orosz titkosszolgálathoz. Hangsúlyozta: a magyar emberek érdekében nem megállítani, hanem utolérni kell Brüsszelt, mert ma az EU igazságosabban működik, mint Magyarország, hiszen ott már a kezdetektől működik a fizessenek a gazdagok elve. Az MSZP azt mondja, hogy tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok, mert nem igazságos, hogy a Fidesz a gazdagok adócsökkentését a dolgozó emberekkel fizetteti meg, nem igazságos, hogy a "felcsúti nem stróman Mészáros Lőrinc" száz milliárd forinttal növeli a vagyonát, miközben négy millióan élnek a létminimum alatt - mondta.

Mit tesznek az önkormányzati dolgozók béremeléséért?

Szabó Sándor azt akarta megtudni, hogy mikor akarják megemelni az önkormányzatokban dolgozó köztisztviselők bérét és a Belügyminisztérium küzd-e azért, hogy ez a jövő évi költségvetésből történjen.

Kiknek az utazási kedvezménye szűnik meg?

Józsa István azt vetette fel, hogy a 2018-as költségvetési javaslat szerint 6,5 milliárd forinttal kevesebb pénz jut utazási kedvezmények fedezetére. Értékelése szerint ez utasszám-csökkenéshez, járatszűkítéshez, a színvonal romlásához vezet és a távolsági buszos dolgozókat is negatívan érinti. Azt kérdezte, kinek és miért szűnik meg a kedvezménye.

Miért nem emelik a közgyógyellátás összegét?

Korózs Lajos azt tette szóvá, hogy a közgyógyellátásban nem történt előrelépés az elmúlt években, több 10 ezer ember veszítette el jogosultságát, az ellátás összege pedig nem emelkedik a jövő évi költségvetési javaslat szerint. Azt kérdezte, miért nem részesülnek a gazdaság növekedéséből a rászoruló beteg emberek.

Eladják-e a kastélyépületeket?

Heringes Anita egy a választókerületében elhangzott szóbeszédre kérdezett rá, amely szerint a Tolna megyei szociális intézmények közül két épület, két, nemrég felújításokon átesett kastély értékesítését tervezi a kormány, amely most időseknek, fogyatékkal élőknek ad otthont. Egy "főbankárt" és egy "saját lábán álló család családfőjét" sejtik vevőként - mondta.

Idén mi lesz az országos szúnyoggyérítéssel?

Harangozó Gábor az idei szúnyoggyérítésről kérdezett. A szocialista politikus kiemelte: a Balaton parti önkormányzatok április 3-tól megkezdték a szúnyoggyérítést, saját költségen. Idén mi lesz az országos gyérítéssel? Megismétlődik a tavalyi szerencsétlenkedés, amikor mindenkit megevett a szúnyoginvázió? - firtatta, rákérdezve: mennyi pénz áll rendelkezésre, mikor kezdik meg, s rendes közbeszerzési eljárás során sikerül-e a vállalkozásokat kiválasztani.

Épül-e gyorsforgalmi út Csengersimára?

Tukacs István a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei autópálya-építésre kérdezett rá. Emlékeztetett: a kormányfő Romániában tett ígéretet arra, hogy Csengersimát és az M3-as autópályát összekötik majd gyorsforgalmi úttal. Azt kérdezte: milyen stádiumban van ennek tervezése.

Ki engedélyezte a nemzeti konzultációs weboldalon futó orosz kódot?

Gúr Nándor azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy ki engedélyezte a nemzeti konzultációs weboldalon a Yandex nevű cég kódját, amely orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait.

Tündérmese vagy bűncselekmény?

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy míg a 100 leggazdagabb magyar egy kiadvány szerint 21 százalékkal növelte vagyonát, addig az átlagembereknek a lakásuk az egyetlen vagyontárgyuk. Értékelése szerint a vagyonosodást erőteljesen befolyásolja a politikai kapcsolat, "jól fut a szekér" Andy Vajnának és Mészáros Lőrincnek. Utóbbi egy év alatt 20-ról 120 milliárdra növelte vagyonát - vetette fel, arról érdeklődve, ez törvényes volt-e.