MTI/mszp.hu | Külföld | EB turizmus
2014. október 29. 10:07

Brüsszel támogatja az Ujhelyi István által javasolt turisztikai EU-projektet

Az Európai Bizottság a legmagasabb minősítéssel támogatta az Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő által kezdeményezett turisztikai kísérleti projektet, amely arra irányul, hogy felkészítse az európai turisztikai szektort a harmadik országokból, azon belül elsősorban Kínából érkező látogatókra - közölte szerdán Ujhelyi irodája az MTI-vel.

Az EP jövő évi költségvetés-tervezete 750 ezer eurót szán a "World Bridge Tourism" elnevezésű projekt megvalósítására.

Ujhelyi előterjesztése a nemzetközi turistaforgalom azon kihívásaira keres megoldásokat, amelyek abból fakadnak, hogy a turizmus ágazata Európában még nem készült fel eléggé a Kínából, Brazíliából, Indiából, Oroszországból érkező - és az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett - turistaforgalomra.

Az MSZP EP-képviselője által kezdeményezett program elsősorban a Kínából érkező, immáron évente több millió turista igényeinek jobb megértését és megnyerését célozza. Arra irányul, hogy összesítsék és rendszerezzék a már meglévő szakmai  tapasztalatatokat, megszüntessék az uniós intézmények közötti párhuzamosságokat, lehetővé tegyék a párbeszédet, segítsék az európai és a kínai utazásszervezők közötti együttműködést, illetve a közösségi, internetalapú technológiák használatát.

A turizmus egyes mérések szerint a világ GDP-jének kilenc százalékát termeli meg. Tavaly tízmillió európai munkahelyet biztosított a turizmus, ami az európai tagállamok foglalkoztatottjainak négy százalékát teszi ki. A nemzetközi turistaforgalom 1980-ban még alig érte el a 300 millió főt, 2012-ben viszont már meghaladta az egymilliárdot, ráadásul a világgazdasági válság ellenére is évi több mint három százalékos növekedést mutat.

Európa továbbra is a világ első számú turisztikai célállomása, a növekvő forgalom miatt pedig a turisztikai szektornak tudatosan fel kell készülnie a más kontinensről érkező, más utazási és kulturális szokásokkal rendelkező látogatók megfelelő kiszolgálására, ami a magyar kis- és középvállalkozások rövid és hosszú távú érdeke is - olvasható az Ujhelyi István irodája által adott tájékoztatásban.