2011. március 17. 13:34

Brüsszelhez igazodni az európai közösséghez való igazodást jelenti

Európa népei "Ösztönzést merítve Európa kulturális, vallási és humanista örökségéből, amelyből az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen jogai, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, valamint a jogállamiság egyetemes értékei kibontakoztak, emlékeztetve az európai kontinens megosztottsága megszüntetésének történelmi fontosságára és annak szükségességére, hogy a jövő Európájának kialakításához szilárd alapokat teremtsenek, megerősítve elkötelezettségüket a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és alapvető szabadságok tiszteletben tartása és a jogállamiság elvei mellett,...úgy határoztak, hogy létrehozzák az Európai Uniót"/Szerződés az Európai Közösség létrehozásáról/

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP-kormány még mindig nem érti, mit jelent az Európai Közösség részének lenni.

 Európa népei nem csak arról kötöttek szerződést, hogy ezen elvek alapján megalapítják az Európai Uniót, hanem arról is, hogy meg is védik ezeket az értékeket. Amikor Brüsszel kritikát fogalmaz meg, akkor azt azért teszi, mert veszélyben látja az alapító értékeket. Egy érték alapú közösség többségének a kritikáját kapták meg és nem egy megfoghatatlan hatalomtól érkező önkényuralmi ukázt kaptak. Brüsszel nem az 50 évvel ezelőtti Moszkva!

 Itt egy közösség dönt önmagáról, értékeinek védelméről. Ha a Fideszben mindenről úgy gondolkoznak, hogy ők erre kétharmados felhatalmazást kaptak, és ezért megtehetnek bármit - nem csak Magyarországon, de mindenhol -, annak az a veszélye, hogy lassan nem csak a magyar kormány, de az egész ország elszigetelődik.

 Szánalmas és szomorú, hogy a Fidesz még mindig abban az ellenségkép-gyártó hangulatban van, amit ellenzékben folytatott. Most hogy végre hatalomra kerültek már nem ellenségképeket kellene keresniük, hanem kormányozniuk illenék. Ez azonban úgy tűnik, meghaladja képességeiket, amit számtalan kritika jelez, köztük az EU kritikái is.

 Lekommunistázták azokat az európai zöldeket, liberálisokat, szociáldemokratákat, akik másként vélekedtek, mint ők. Az sem zavarta őket, hogy ennek eredményeként Európa elfordult tőlük, hogy az európai elnökségünk időszakában szinte egyetlen lényeges rendezvényt sem tartanak európai kormányok részvételével hazánkban, hogy szinte minden szomszédos vagy kereskedelmileg fontos partnerországgal sikerült összeveszniük.

 Mindenki tudja, mire jut egy közösségben, vagy egy faluban az, aki mindenkivel összekülönbözik, miközben azt ordibálja, hogy csak neki van igaza. Általában az ilyen embert kiközösítik, ahogy teszi ezt a kormánnyal az európai közösség is.

 Ennek a folyamatnak az ország gazdasági biztonságára gyakorolt hatásait nem kell senkinek sem megmagyarázni.

Az MSZP ismételten, következetesen, újra és újra felszólítja az Orbán-kormányt, hogy sürgősen hagyjon fel az Európai Közösséggel való konfrontálódással és kezdjen végre Magyarország felelős kormányaként viselkedni, politizálni, kompromisszumokat kötni a haza érdekében.

 Harangozó Gábor,

országgyűlési képviselő