mszp.hu | Belföld
2021. március 26. 11:37

Brutális járványgörbe: azonnal ki kell terjeszteni a szociális terület védelmét!

Brutális járványgörbe: azonnal ki kell terjeszteni a szociális terület védelmét!
Többszázezer embert, és ez által az egész társadalmat veszélyezteti a kormány cinikus fukarsága és időhúzása.

Továbbra is elégtelen a kormány szociális szférát érintő egészségügyi terve: el kell fogadni az MSZP és a demokratikus ellenzék védekezési javaslatait, hiszen egyre rohamosabban romlik a helyzet – figyelmeztetett pénteki online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti bizottságának elnöke.

Elmondta, a kormány oltási terve szerint a második körben kerülnek beoltásra a szociális ellátásban dolgozók és az azt igénybe vevők, de csak a bentlakásos intézményeket értették ez alatt. „117.000 ellátottat és 47.000 dolgozót oltottak be, csakhogy Magyarországon kétszer ennyi szociális ágazatban dolgozó van és még többszázezer veszélyeztetett. Mi történik a nem bentlakásos intézményekben dolgozókkal?” – tette fel a kérdést, amire ma nagyon sokan várják a választ hazánkban.

Ismertette, a legnagyobb veszélynek az átmeneti elhelyezésben élők és dolgozók vannak kitéve, ugyanis ezeken a helyeken egy fedél alatt több család kényszerül lakni. „Nekik minden nap el is kell járni dolgozni, tehát el is vihetik a vírust a munkahelyükre és a munkahelyükről vissza is vihetik az intézménybe” – mutatott rá Korózs.

„Éppen ezért követeltük, hogy a szociális alapellátásban dolgozókra is terjesszék ki az oltásokat, hiszen kétszer annyi szociális dolgozó van, mint amennyit beoltottak és többszázezer veszélyeztetett. Minden szociális ágazati dolgozót oltsanak be, igazolt fertőzés esetén pedig a vírustesztet kötelezően az intézményekben végre kell hajtani, és ezt a központi költségvetésből kell finanszírozni” – foglalta össze az MSZP egészségügyi alapkövetelését az ágazatra.

Felszólította a kormányt, hogy rendelje el a szociális intézmények dolgozóinak, a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, a gyermekvédelmi szolgáltatásban, a javítóintézeti ellátásban dolgozók, valamint a falugondnokok, a házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, a családsegítők, az utcai és közösségi szociális munkát végzők, a hajléktalan ellátásban dolgozók és a gyermekvédelemben foglalkoztatottak esetében a legalább havi rendszerességű tesztet és annak a központi költségvetésből való finanszírozását.

Végezetül a szocialista politikus azt követelte, hogy a kormány minden érintett dolgozó számára automatikusan biztosítsa covid-fertőzés esetén a 100%-os táppénzt.

Kapcsolódó párttagok