2012. július 13. 10:57

Brutális megszorítás a 2013-as költségvetés

A kormánypárti Fidesz-KDNP frakció elfogadta 2013-as költségvetés fő számait, amely a legnagyobb megszorítás, amire az elmúlt húsz évben nem volt példa.

Fő jellemzői: drágább állam, növekvő deficit, jóléti kiadások csökkenése, a lakosság adóterhelése 460 milliárd forinttal nő. Egy átlag magyarra 46 000 forinttal több elvonás jut jövőre.
A jóléti kiadásokon belül az egészségügy pozíciói jelentősen romlanak, a gyógyszerkiadások az idei 277 milliárdról 198 milliárdra csökken.

Befagyasztják a szociális kiadásokat (családi pótlék, anyasági támogatás, gyes gyed gyermekvédelmi támogatások), kevesebb pénz jut táppénzre és a munkanélküli kiadásokra.

Az oktatásra fordított kiadások – látszólag nőnek – de ennek az oka, hogy a finanszírozás átkerül az önkormányzatoktól és a költségvetésben jelenik meg. Az ideihez képest képest az alapfokú oktatásra 60%-al, a középfokú oktatásra 40%-al, a felsőoktatásra 7%al kevesebbet költene a kormány GDP arányosan.

Nagy vesztesek az önkormányzatok.  Az idei 1042 milliárddal szemben 647 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Nem csak a feladattal arányos elvonás történik, ugyanis elvonják a gépjármű adó 60%-át, az illetékbevétel és nem lesz visszaosztott SZJA bevétel sem.

Az elfogadott költségvetés társadalmilag elfogadhatatlan, teljességgel érzéketlen a leszakadó rétegekkel szemben, kizárólag a magas jövedelműeknek kedvez.

A fentiek miatt számunka ez a költségvetés elfogadhatatlan.

Varga Zoltán,
országgyűlési képviselő,
az MSZP  Békés megyei elnöke