2012. február 06. 10:46

Bubi, Dáma, Király, ÁSZ

A legutóbbi közgyűlés előterjesztései közt szerepelt az Állami Számvevőszék jelentése, melyben városunk pénzügyi helyzetét elemezte az állami ellenőrző szerv. Az anyag „vitája” során azonban az volt az érzésünk, mintha nem ugyanazt a jelentést olvastuk volna, mint Vantara Gyula.

A polgármester sikerként, dicséretként értelmezte a jelentést, ám a dokumentum súlyos megállapításokat is tartalmaz Békéscsaba pénzügyi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy 5 év alatt súlyos adósságcsapdába került a város és fel kell készülnie a takarékoskodásra. Csak az idei és jövő évi kamat- és hiteltörlesztés ugyanis akkora összegre rúg, mint amekkora összes adóssággal Vantara Gyula 2006-ban átvette a polgármesteri széket. (Az elhíresült kötvénykibocsátás hiteleit Békéscsaba még 20 évig fogja nyögni, ezévben ennek a kötvénynek a kapcsán a tőke törlesztése még meg sem kezdődik!)

Az egykori FIDESZ-es képviselő, Domokos László vezette Állami Számvevőszék jelentéséből világosan kiderül, hogy városunk a bevételeiből már nem tudja fizetni az eddig felvett hiteleket.

Az elmúlt években a város az Invitel perből befolyó pénzzel pótolta a hiányzó forrásokat, s amikor ez elfogyott a kormány „segélye” húzta ki Békéscsabát a még nagyobb eladósodásból. Ezt a segélyt a kormány a „hátrányos helyzetű” önkormányzatoknak jutatta. Ha a polgármester sikerként értékeli, hogy eladósította Békéscsabát és azt, hogy a békési megyeszékhely bekerült a hátrányos helyzetű önkormányzatok közé, akkor valószínű, hogy a polgármester egy régebbi kiadású értelmező szótárral dolgozik.


Az MSZP Békéscsabai Szervezete nevében:                                 
Miklós Attila,
elnök, önkormányzati képviselő

Hrabovszki György
alelnök, önkormányzati képviselő