közlemény
2013. június 01. 17:54

Búcsú Mátyás Iréntől

Május 31-én a zsámbéki temetőben mély részvét mellett búcsúztatták Mátyás Irént, a Zsámbéki Színházi Bázis igazgatóját, a település díszpolgárát. Irénke – ahogy mindenki ismerte - életének 61. évében, május 22-én hunyt el hosszú betegség után. Búcsúztatásán megjelentek a hazai színházi élet képviselői.

Mátyás Irén férjével, Bicskei Gáborral 1983-ban hozta létre a Zsámbéki Szombatok kulturális fesztiválsorozatot, amely 1995-től hivatalos nyári színházként működött. Nevéhez fűződik az évente megrendezendő határon túli és hazai amatőrszínjátszók fesztiválsorozatának megszervezése, a magyar és román színházművészek rendszeres közös alkotóműhelyének megteremtése és a határon túli amatőr rendezőképző kurzusok szervezése.

Alapítója és létrehozója volt a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis és Légvédelmi Múzeumnak. Munkásságát több díjjal is elismerték, az idei színházi világnapon vehette át a Szabadtéri Színpadok Szövetsége által odaítélt Amfiteátrum-díjat. Az idei lesz a Zsámbéki Színházi Bázis 30. évada.

Mátyás Irén 2002-2006 között pártonkívüli baloldali értelmiségiként a Pest Megyei Közgyűlés MSZP frakciójának tagja volt. Temetésén a szocialista pártot egykori padtársa László Ferenc Pest megyei alelnök, a megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője képviselte.

Pest Megyei Közgyűlés MSZP-frakciója