Búcsúzunk Mark Palmertől

Őszinte részvetemet kifejezve fájdalommal búcsúzom az MSZP nevében Mark Palmertől, aki rendszerváltó években volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Optimizmust sugárzó életszemlélete, eleganciájáról is közismert, csokornyakkendős megjelenése üde színfolt volt a magyar politikában, a diplomáciában és a közéletben egyaránt.

A magyarországi átalakulásoknak nemcsak nemcsak szemlélője, hanem aktív résztvevője is volt, diplomáciai tevékenysége nagyban hozzájárult a demokratikus átalakulás gyors és zökkenőmentes sikeréhez a 90-es években.

Hazájába visszatérve sem volt közömbös számára mindaz, ami Magyarországon történt és történik. Már betegségével küszködött, amikor még mindig folyamatosan figyelemmel kísérte az itteni fejleményeket. Látva a médiatörvény következtében veszélybe került médiapluralizmust, elvbarátaival közösen a Szabad Európa Rádió újraindítását szorgalmazta.

Halálával egy korszak zárult le, emléke azonban összeforrt a rendszerváltó évek jövőbe tekintő, töretlen optimizmusával.

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető