2012. augusztus 14. 15:42

Budai Gyula túlment minden határon

Budai Gyula - megbukott elszámoltatási kormánybiztos. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felülhelyezte magát a törvényeken, semmibe vette az érvényes jogszabályokat, amit még a nyilvánosság előtt sem titkolt.

fotó: MTI

Budai Gyula a Csongrád megyei gazdakörök múlt pénteki fórumán sajtóforrások szerint ezt mondta: "A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?”

Ugyan tudjuk, hogy a Gazdasági Versenyhivatal a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban jelenleg is tájékozódik és adatokat gyűjt, a mai napon, Budai Gyula megjelent kijelentései alapján levélben fordultunk a GVH elnökéhez a mielőbbi és alapos vizsgálat lefolytatása céljából.

Mindemellett írásbeli kérdést nyújtottunk be Orbán Viktor miniszterelnöknek is, hogy megtudjuk, vajon kormánya tagjaira miért nem vonatkoznak a magyar törvények úgy, mint minden magyar állampolgárra? Azért, hogy megismerjük véleményét, megalapozottnak látja-e a gyanút Budai Gyula vétkes kötelezettségszegése miatti fegyelmi eljárás lefolytatásához?

Hangsúlyozzuk, hogy a Magyar Szocialista Párt támogat minden olyan megoldást, intézkedést, amely a magyar gazdák, a magyar mezőgazdasági termelők, valamint a fogyasztók, a magyar lakosság érdekében történik. A Budai Gyula vezette kartellezés azonban nem a termelőknek és a fogyasztóknak, hanem kizárólag csak a multinacionális áruházláncoknak kedvezett. Termelői információk alapján a dinnye kilónkénti átvételi ára ugyanis jelenleg ugyanúgy 27-35 forint, mint tavaly, csak amíg az előző év hasonló időszakában már 60 forint körül árulták a dinnyét, addig sok helyen még most is 99 forintot kérnek érte a nagy üzletek.

Így nemcsak törvénytelen Budai Gyula sikertelen akciója, hanem egy nagy átverés is. Éppen ezért arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a köztes szereplők, úgymint Simonka György, fideszes országgyűlési képviselő, Budai Gyula akciójának a partnere, vajon mennyiért vették át a magyar dinnyét a termelőktől és adták azt tovább az üzleteknek?

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető,

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke