MTI
2011. június 16. 14:42

Budai nemcsak feljelentést, hanem beismerő vallomást is tett

Az MSZP szóvivője szerint az őt feljelentő elszámoltatási kormánybiztos valójában beismerő vallomást tett, amikor azt közölte: nem 13 hónapig, hanem 7 hónapig kapott kétmillió forint feletti illetményt.

Budai Gyula csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy rágalmazás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett Török Zsolt ellen. A kormánybiztos szerint az MSZP szóvivője valótlanul állította, hogy "13 hónapig vett fel etikátlan módon összesen közel 30 millió forint fizetéséből 13 milliót, hiszen a képviselői illetmény mellett államtitkári besorolású bérre is igényt tartott".

A feljelentésben Budai Gyula kifejti: novemberi kormánybiztosi kinevezése előtt miniszterelnöki megbízottként dolgozott, amiért az országgyűlési képviselői javadalmazásán felüli fizetést nem kapott. Miután kinevezték kormánybiztossá, vagyis körülbelül hét hónapja, a képviselői fizetése mellett államtitkári bérezésben részesül. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint azonban Török Zsolt állításai azt a látszatot keltik, hogy a ténylegesnél korábbi időponttól és jóval nagyobb összegben kapott fizetést kormánybiztosi és országgyűlési képviselői tevékenysége után.

Budai Gyula emellett arról tájékoztatott, hogy fizetésének azt a részét, amely az elmúlt fél évben meghaladta a kétmillió forintos bérplafont, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kapja.

Török Zsolt a feljelentés hírére reagálva az MTI-nek azt mondta: áll elébe. Az elszámoltatási kormánybiztos nyilatkozatát úgy értékelte: Budai Gyula beismerte, hogy ha nem is 13 hónapig, de 7 hónapon keresztül "indokolatlanul, etikátlanul, Lázár János szavaival élve pofátlanul" vett fel illetményt. Az MSZP szóvivője szerint így az a kérdés adódik, hogy a kormánybiztos elődje, Papcsák Ferenc a fennmaradó hat hónapon keresztül részesült-e hasonló juttatásban.

Török Zsolt azt is mondta: jelképes, hogy amíg a táppénz maximális összegének megfelezéséről négy nap alatt döntött a kormányoldal, "saját pofátlannak minősíthető millióik megszüntetése hónapokig tartott", ezért a szocialisták elvárják, hogy a Fidesz-KDNP ezekben az esetekben is "hasonló hatékonysággal járjon el".