mszp.hu | Belföld | felszabadulás közlemény Budapest
2014. február 13. 11:14

Budapest felszabadulásának napjára

1945. február 13-án Budapest megszabadult a nyilas rémuralomtól, a fasiszta megszállók és kiszolgálóik barbarizmusától. Fellélegezhettek az üldözöttek, és a túlélők előmerészkedhettek az óvóhelyekről. Az ostromlott város romjain új, nehéz, de szabad és békés élet kezdődhetett.

Erre a napra emlékezni és emlékeztetni kötelessége mindenkinek, aki az embertelenség helyett az emberséget, a háború helyett a békét, az elnyomás helyett a szabadságot választja és védelmezi.

A mai évfordulónak különös jelentőséget ad, hogy az Orbán-kormány kísérletet tesz a történelem átírására napi politikai érdekeinek megfelelően. Megértéssel viszonyulnak a bűnös és diktatórikus Horthy-korszakhoz, rehabilitálni kívánják az akkori elnyomó hatalom megszállókkal együttműködő tagjait, de relativizálják az elkövetett bűnöket is. Ezzel súlyosan megsértik az áldozatok emlékét és rombolják a nemzet önbecsülését.

A XXI. században, egy európai demokráciában erre semmilyen hatalmi érdek, politikai szándék vagy emberi számítás nem adhat felhatalmazást senkinek. Aki mégis megkísérli ezt, annak az európai eszmények, a szabadság és a humanizmus híveinek jogos megvetésével kell szembenéznie.

Mesterházy Attila,
az összefogás miniszterelnök-jelöltje