2011. január 14. 19:00

Budapest költségvetési koncepciója: hadüzenet a kultúrának is

Tarlós István és Atkári János a jövőben nem járul hozzá a Sziget-fesztivál területének térítésmentes használatához, azért díjat kíván szedni. A bejelentés a Szigeten túl a város minden más közterületi rendezvényére is érvényes.

A neoliberális érvelés teljes kelléktárát felhasználva Tarlós és Atkári a város értékeinek használatáról beszél, miközben megfeledkeznek a rendezvények által generált turizmusról, adóbevételekről, egyéb szinergikus hatásokról.

A Sziget Magyarország és Európa egyik legnagyobb rendezvénye, a fiatalok körében hazánk egyik nemzetközi szimbóluma. Résztvevői között ott vannak Magyarország és Európa jövőbeli vezetői, döntéshozói, ezért közös érdekünk, hogy minél többen jöjjenek el és érezzék itt jól magukat, Budapesten.

A rendezvény már ma is nagyon pozitív hatással van a városra. 1,3-1,5 milliárd forintos éves adóbevételt generál, a rendezvény előtti és utáni hetekben turisták tízezreit csábítja hozzánk. Ehhez jön hozzá a város többi közterületi rendezvénye, fesztiválja, amelyek szintén Európa-szerte ismert és kedvelt események, mint a Budapesti Tavaszi és Őszi Fesztiválok, a Hídünnep, a számos futó- és sportverseny, vagy például a világ legnagyobb Critical Mass rendezvénye, amely az új logika szerint szintén fizetőssé válhat. Ha valaki azt hiszi, hogy ezek a bevételi elképzelések realizálódni fognak, az nagyot téved, egyet lehet biztosan kijelenteni, ha ez megvalósul, akkor nem lesz semmilyen turisztikai eseménye, fesztiválja, sporteseménye a városnak, tehát nem lesznek turisztikai bevételek.
Budapest költségvetési koncepciója: hadüzenet a kultúrának is

A Sziget pedig drágább lesz. Számításaink szerint már 1 milliárdos plusz teher mellett is 4.000-13.000 Ft között drágulhatnak az egyes jegytípusok, ami miatt kevesebben fognak eljönni, vagyis csökkenni fognak a város bevételei: kevesebb turista, kevesebb adóbevétel. Tehát 2011-ben az új városvezetés a kulturális fejlesztések leállításán és a 2 milliárdos működési spóroláson túl további százmilliókkal igyekszik megcsapolni a város kulturális költségvetését.

Nem elég, hogy az ország szégyenpadra került a kormány intézkedései miatt, most Budapest került le Európa kulturális térképéről.

Úgy látszik, Tarlós István egy dolgot kifelejtett kampányából: megőrzi ugyan a város sokszínűségét, de csak azoknak, akiknek - ahogy ő fogalmazott - "van rá pénze".

Horváth Csaba,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának vezetője

Bihary Gábor,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja