Budapest lepusztulásához vezet a főváros idei költségvetése

Az MSZP szerint a korábbinál is pocsékabb, Budapest lepusztulását előidéző költségvetést fogadhat el a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Erről Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője és Tüttő Kata, az MSZP budapesti képviselőcsoportjának tagja beszélt újságíróknak a közgyűlés ülése előtt.

A frakcióvezető hangsúlyozta, az idén a tavalyinál 20 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat Budapest, ami azt jelenti, hogy még koszosabb, kátyúsabb lesz a város, romlik a szociális ellátások minősége, nehezedik a hozzáférés a kultúrához. A költségvetés azt bizonyítja, hogy a főváros vezetősége a közpénz szórásában nagyvonalú, a megszorítások ügyében tettre kész, a kormánnyal folytatott tárgyalás alatt azonban szolgai – fogalmazott Horváth Csaba.

Kiemelte, hogy a 100 milliárd forintos iparűzési adó több mint felét fordítják a BKV finanszírozására, amely ennek ellenére továbbra sem megoldott, így elbocsátások várhatók a közlekedési társaságnál. Horváth Csaba hangsúlyozta: Tarlós István továbbra is adós egy olyan elszámolással, amelyben bemutatja a buszkiszervezések és bérlések gazdaságosságát.

Tüttő Kata szerint a főváros összes működési költségének azért viszi el a felét a közösségi közlekedés, mert a kormány nem biztosít elég forrást ehhez a feladathoz. A politikus egy saját maga által is szexistának tartott hasonlattal úgy érzékeltette a történteket, mintha egy családban a feleség a férj egész fizetését elvenné, ezután "először lemondja a sportcsarnokát, majd lemondja a Nemzeti Sportot, és közli vele, hogy a benzinre keresse meg a pénzt, ahonnan akarja".

Horváth Csaba emellett szólt arról is, hogy Tarlós István a közgyűlés korábbi ülésén hiába tett ígéretet a taxisrendelet felülvizsgálatának tárgyalására, ilyen napirendi pont nem szerepel a testület szerdai ülésén.