2012. június 19. 10:24

Budapest mindenkié!

A mai városvezetés láthatóan nem szereti és nem is nagyon érti ezt a várost. Nem értik azt a sokféleséget, lüktetést, azt az élményt, amit Budapest jelent mindazoknak, akik itt élnek vagy itt megfordulnak. Legújabb ötletük, hogy a város vessen ki egyfajta különadót a Budapest név használatra ennek az értetlenségnek újabb példája.

Döbbenetes és szomorú, hogy a Fidesz politikusai mindenben és mindenkiben az adóalanyt, az illetékfizetőt, az ellenőrizendő és bírságolható személyt látják, nem a városban élő embert, a városban működő vállalkozást. Amire elméletileg vagy fizikailag lehetséges szabályozást, engedélyezési eljárást, bírságolható bejelentési kötelezettséget állapítanak meg. Rekordsebességgel születik egy rendelet, egy határozat, egy új törvény, új adó, új illeték és máris indul az újabb pénzbehajtás.

A Budapest névhasználatért beszedni szándékozott különteher nagyjából olyan szintű gondolat, mint az, hogy aki magyar vállalkozással akar üzletet kötni, tanuljon meg magyarul. Káros, a budapesti vállalkozásoknak árt, visszafogja a város gazdaságát, ráadásul még az iparűzési adóbevételekre is negatívan hatna, mivel a kivetni szándékozott új teher olyan magas, hogy számos vállalkozás kénytelen lenne leállni a Budapest név használatával, vagyis korlátozni, leállítani gazdasági tevékenységét.

Abba kellene már hagyni ezt a Matolcsy szellemi teljesítményével rokonítható ötletelést, és helyette, fenntartható, ösztönző, a város értékeire építő, nem azokat adóztató és romboló gazdaságpolitikát folytatni. El kellene fogadni, hogy ez a város több mint egy halom épület és ember egy helyen, amire a saját aberrált ideológiájukat és mindenre rátelepedő szabályaikat ráerőltethetik, illetve újabb és újabb adókat találhatnak rá ki.

Budapest sajátos, egyedi szellemi, gazdasági, kulturális értékközösség, az itt élők és itt dolgozók csak erre a városra jellemző kultúrát és hétköznapokat teremtettek és élnek. Ezt az értéket becsülni, ösztönözni, fejleszteni kell, nem elnyomni.

Felszólítjuk a főpolgármestert és a Fidesz fővárosi frakcióját, hogy ezt a nevetséges Budapest ”névsarcot” ne vigyék keresztül. Ne ártsanak többet annál, amit már eddig megtettek.

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi frakcióvezetője