MTI/mszp.hu | Belföld | Budapest
2018. február 21. 12:37

Budapest tovább gyengül idei költségvetésével

Az MSZP szerint Budapest teljes elgyengülését és kiszolgáltatottságát okozhatja a városvezetés idei költségvetési javaslatának elfogadása.
 
Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a város idén mintegy 76 milliárd forint hitelt tervez felvenni, és számos feladatáról le kell mondania.
 
Példaként említette, hogy a közúti kátyúk számának növekedésére és romló közszolgáltatásokra is számítani lehet. 
 
Az MSZP képviselője azt mondta, a főváros hiányát a budapestiek átlagosan ötnapos teljes adóbefizetéséből finanszírozni lehetne, azonban Tarlós István ahelyett, hogy ezt az összeget elkérné a kormánytól, a fővárosiakkal "nyeleti le" a következményeket vagyonfelélés és eladósodás formájában.
 
Az ellenzék felfüggeszti az akadálymentesítésért indított aláírásgyűjtést
 
Az ellenzék felfüggeszti a 3-as metró teljes akadálymentesítéséért indított népszavazási aláírásgyűjtést, mivel szerintük a főváros vállalta követelésük teljesítését - jelentették be az ezt kezdeményező pártok képviselői szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatón.
 
Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője köszönetet mondott annak a csaknem százezer fővárosinak, aki aláírásával támogatta kezdeményezésüket.
 
A szocialista politikus felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a tervezett népszavazás költségvetését csoportosítsa át az akadálymentesítésre, ebből az összegből ugyanis akár két állomáson is liftek építhetők.
 
Kiemelte, a főváros, a kormány és az érintettek képviselői a népszavazási kezdeményezésük bejelentése után érdemi tárgyalásokba kezdtek, és a főváros három nappal később 20 megállóból 18 esetében vállalta a teljes akadálymentesítést, egy héttel később pedig a maradék két állomás esetében is liftes megoldást ígért.
 
Budapest megmutatta az erejét, a népszavazási kezdeményezés elérte a célját - jelentette ki Horváth Csaba, aki szerint a budapestiek az április parlamenti választáson dönthetnek arról, hogy a jövőben ne indulhassanak "ilyen nemtelen viták".
 
Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti képviselője úgy fogalmazott, kezdeményezésük megmutatta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok összefogással sikeresek lehetnek. Hangsúlyozta, hogy mind a tizennyolc budapesti választási körzetben van egy esélyes demokratikus ellenzéki jelölt, a rájuk leadott szavazatokkal pedig a főváros megkaphatja a neki jogosan járó forrásokat.
 
V. Naszály Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja közölte, a népszavazási kezdeményezés célja olyan szemlélet kialakítása, amely szerint minden közlekedő mobilitása egyformán fontos. 
 
Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke szerint aláírásgyűjtésük igazolta, hogy a budapestiek pártpolitikai beállítottságuktól függetlenül egységesen támogatják a 3-as metró teljes akadálymentesítését.

Kapcsolódó párttagok