mszp.hu | Belföld
2023. október 16. 11:27

Budapest városvezetése megmutatja, máshogy is lehetne kormányozni

Budapest városvezetése megmutatja, máshogy is lehetne kormányozni
Magyarországon is az a legfontosabb, hogy minden izraeli kötődésű ember biztonságban érezhesse magát, ezért a kormánynak mindent meg kell tennie, azonban a titkosszolgálatok és a katonai hírszerzés állapotát tekintve ez nem garantált, mondta el Tüttő Kata. Az MSZP alelnöke, Budapest főpolgármester-helyettese péntek este az Aktuál című műsorban fejtette ki véleményét az izraeli háborúról, az Egyesült Államok magyarországi szankcióiról, valamint a hazai közösségi közlekedés és az oktatási rendszer állapotáról.

Az Izrael és Gáza között már több mint egy hete tartó háborúval kapcsolatban Tüttő Kata úgy nyilatkozott, minden ország – így Izrael – vezetőinek is az a legfontosabb, hogy megvédje polgárait. Ehhez pedig Magyarország is támogatást nyújt, kifejezetten egységes módon. Nagyon sok magyar ember családja vagy barátja él Izraelben és sok izraeli él hazánkban, a kormánynak feladata a jelen helyzetben, hogy biztonságot nyújtson ezeknek az embereknek. Az MSZP alelnöke rávilágított, nem megnyugtató az, hogy a polgári titkosszolgálatokat Rogán Antal felügyeli, akinek nevéhez kapcsolódik a letelepedési kötvények kiárusítása és egy olyan ember irányítja a titkosszolgálatokat, akinek gyakorlatilag nincs releváns munkatapasztalata. Így a szakértelem hiánya miatt az izraeli kötődésű magyarországi emberek nem feltétlen érezhetik biztonságban magukat.

Fővárosi városvezetőként Tüttő Kata elmondta, foglalkozni kell azzal is, hogy hogyan lehet megoldani a konfliktust, azonban azzal is, hogy a budapestiek, a magyarok hogyan fogják biztonságban érezni magukat. 

A műsorban szóba kerültek az Egyesült Államok Magyarországra kivetett szankciói is. Korábban sikeresnek nevezhető volt az USA lépése, hiszen a kormány gyakorlatilag azonnal lépett az ügy rendezése érdekében, most pedig olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint Magyarországot az oroszokkal való kapcsolata, valamint az orosz-ukrán háborúban foglalt álláspontja miatt szankcionálnák. Az MSZP alelnöke szerint alapvetően jobb lenne mindkét fél számára a nagyobb őszinteség, hiszen jelenleg csak találgatni lehet a hírek valóságtartalmáról is. Ez az Egyesült Államok oldaláról is elvárható lenne, hiszen a magyar állampolgároknak is joguk van tudni azokról az információkról, melyekre alapozva szankcionálják a kormányt.

A nemzetközi témát követően a hazai helyzetről volt szó, méghozzá a MÁV-széteséséről. Tüttő Kata kiemelte, nem főváros-vidék ellentétről kell beszélni, hanem Lázár János pusztításáról. Az építési és közlekedési miniszter nem elvesz dolgokat és máshova helyezi, hanem egyszerűen tönkreteszi azokat, senkinek nem hoz jót az ő tevékenysége. Így tett a csatornafelújításra fordított összegekkel is, az ivóvízminőség javítási pénzekkel és a panelprogramot is ő végezte ki sajátkezűleg annak idején. A közlekedés válságának alapvető oka pedig egyszerűen az, hogy a kormány nem kap uniós forrásokat, méghozzá azért, mert nem teljesítik az EU-s elvárásokat. A közösségi közlekedés állapota pedig azt tükrözi, hogy sok éven át el volt hanyagolva, nem fordítottak forrásokat a fenntartására, a karbantartásra és a fejlesztésre.

Budapesten azonban a városvezetés próbál alternatívát mutatni, hogy nem csak úgy lehet kormányozni, ahogy azt a Fidesz csinálja, hanem uniós források felhasználásával, közvetlen uniós csatornák megalkotásával és a közszolgáltatások fenntartásával, fejlesztésével. Ezt a fővárosiak megértik és látják, arra van szükség, hogy a többi településen is megértsék ezt az emberek. A helyi ügyekbe való beleszólás lehetősége egy olyan fajta szabadság, melyért küzdeni kell, hiszen a demokrácia nagyon fontos pillérei és tartalékai a demokratikus vezetésű városvezetések.

A műsor végén az oktatás állapotáról is volt szó, hiszen a fűtésre vonatkozóan a kormány spórolást rendelt el, jelenleg 18 fokban kell tanulni a gyerekeknek. Az államosítás miatt ma már az önkormányzatok nem tudnak közbeavatkozni és segíteni az iskoláknak, ennek következménye az, hogy egyszerűen nincsenek felfűtve a tantermek. Tüttő Kata emlékeztetett, lehetett volna erre forrást biztosítani, hiszen voltak rá uniós támogatások, azonban a kormány ezeket nem vette igénybe. További probléma, hogy a Fidesz-kormány sokszoros áron számlázza az energiát, így lehetetleníti el, többek között az iskolák fűtését is. Budapest ebben is alternatívát mutatott, energiacsomagot állított össze, melyben a fenntartható, zöld, megújuló energiaforrásokat preferálja, zárta gondolatait a főpolgármester-helyettes.

Kapcsolódó párttagok