mszp.hu | Belföld | olimpia konferencia
2015. szeptember 07. 12:12

Budapesti olimpia – Egy álom kockázatai - konferencia

Az álom csodálatos, a kockázat hatalmas. Ki ne szeretné, ha a világ néhány héten át szinte csak Budapestre figyelne, vagy ha ott ülhetne a lelátón, és együtt ünnepelhetné egy magyar atlétával a győzelmét a létező legrangosabb sportversenyen? Ugyanakkor ezért az élményért sokat kell majd fizetni: magának az olimpiának a költsége közel 800 milliárd forint, az ahhoz kapcsolódó, egyébként is szükséges infrastrukturális fejlesztést pedig 1500 milliárdosra becsülik most a szakemberek.

És rengeteg a teendő is 2024-ig: például meg kell győzni a döntéshozókat arról, hogy ránk bízhatják a rendezést. Vajon milyen eszközeink és embereink vannak a lobbizásra? Honfitársainkkal – köztük a politikusokkal - el kell fogadtatni, hogy ezt a temérdek pénzt tényleg az olimpiára kell költeni. De mi lesz akkor a tornaórán a folyosóra szoruló vagy a tanuszodát sosem látó nemzedékekkel? Ugyanakkor egy olimpia megrendezéséhez nemcsak pénz kell, hanem belpolitikai béke is. Van, aki ma úgy gondolja, hogy ez belátható időn belül megteremthető? Aztán jó tervek is kellenek, olyanok, amelyek minden elemükben javítják a budapestiek életkörülményeit. Elhisszük, hogy születhetnek ilyenek, mikor a legelső háttéranyagot is hónapokig rejtegették előlünk?

Kérdés sok van, párbeszéd annál kevesebb. Ezért is ajánljuk a figyelmükbe ezt a konferenciát, melyet BUDAPESTI OLIMPIA – EGY ÁLOM KOCKÁZATAI címmel a Táncsics Alapítvány támogatásával, az MSZP Országos Sporttagozata és Országos Közgazdasági Tagozata konferenciát szervez.

Helyszín és időpont:

2015. szeptember 8-án, (kedden) 14 óra
Villányi úti konferencia központ (Budapest XI., Villányi út 11.).

A konferenciát Tóbiás József, az MSZP elnöke nyitja meg.

Előadók:

Török Ferenc olimpiai bajnok: Az olimpia megrendezésének esélye.
Vértes András, a GKI elnöke: Béke, kölcsön, olimpia.
Beleznay Éva építész-urbanista, Budapest volt főépítésze: Olimpia a városfejlesztésért - milyen eredmények várhatók?
Mesterházy Attila, a SOSZ elnöke, az MSZP volt elnöke: Pártpolitika vagy nemzeti ügy.
Tibor Tamás, az OTSH volt elnöke: Üres zsebbel a nagybőgőbe.
Köpf Károly, a Magyar Edzők Társaságának Főtitkára: Elég erős-e a magyar sport az olimpia rendezéséhez?
Az előadások után a résztvevők számára hozzászólási és az előadókkal konzultálási lehetőség lesz.
Az előadók a konferencia alatt a sajtó rendelkezésére fognak állni.