mszp.hu | Belföld
2020. június 19. 14:25

Budapesti pénzszórás vagy a Lánchíd felújítása? – az MSZP kikéri az emberek véleményét

Budapesti pénzszórás vagy a Lánchíd felújítása? – az MSZP kikéri az emberek véleményét
Egy Duna-híd felújítása az egész nemzet ügye, az MSZP kikéri az emberek véleményét: kormányzati pénzszórást vagy a Lánchíd felújítását szeretnék? – erről tartott sajtótájékoztatót Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Horváth Csaba, Őrsi Gergely és Puchner Gábor MSZP-s kerületi vezetők és Tüttő Kata, a Magyar Szocialista Párt főpolgármester-helyettese pénteken, Budapesten.

„Mögöttünk a Lánchíd, felettünk a vár, nemzetünk fontos szimbólumai. Elkeserítő, hogy a jelenlegi magyar kormány és a fideszesek politikai játszmák színterévé teszik a fővárost, a Lánchidat és azt az önkormányzati választást, ahol világosan üzentek a budapesti választók, hogy milyen fővárost szeretnének” – emlékeztett Molnár Zsolt.

Az MSZP budapesti elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy veszélybe került a Lánchíd felújítása, miközben a jelenlegi magyar kormány minden idők legnagyobb és legdrágább tűzijátékát tervezegy olyan időszakban, amikor a vírusjárvány gazdasági és szociális következményei magyar családok tíz- és százezreit sodorták veszélybe.

„A budapesti szocialisták egy kezdeményezéssel élnek, hogy a budapesti választók dönthessenek arról, hogy rakétát, tűzijátékot, pénzszórást szeretnének, vagy pedig felújított Lánchidat. Ezért a jövő héttől kezdve Budapest közterületein 1-1 kupak elhelyezésével dönthetnek a fővárosiak, hogy melyik ügyet támogatják, a kormány luxusberuházásait, a pénzszórást, a tűzijátékot, vagy pedig a fővárosiak ügyét, a nemzet ügyét, a Lánchíd felújítását” – jelentette be.

„A Lánchíd a magyar emberek erejének, összefogásának, a város egyesítésének szimbóluma, azaz Magyarország erejének. Legfontosabb történelmi ereklyéink egyike maga a Lánchíd. Úgy keletkezett, hogy a legnagyobb magyar, Széchényi a saját vagyonából adományozott és gyarapított a közvagyonát. Orbán ezzel szemben egy fordított Széchenyi: a közvagyonból gyarapítja a magánvagyonát; nem a magyarok érdekében teszi a dolgát, hanem a haverokért” – mutatott rá Horváth Csaba.

Kiemelte, a költségvetésben, amelyben az önkormányzatokról egy közel 200 milliárd forintos szolidaritást vár el a kormány, 83 milliárd forint jut a haverok szállodáira. Az önkormányzatoktól elveszik a gépjárműadót 34 milliárd forint értékben, miközben még ennek a beszedésének a költségeit is az önkormányzattal fizettetnék meg.

Zugló polgármestere Orbánt egy perverz Robin Hoodhoz hasonlította, aki a köztől vesz el és a gazdag haveroknak ad. „Felszólítjuk a kormányt, hogy a Budapesttel szembeni bosszúhadjáratát fejezze be! Viselkedjen úgy, ahogy a legnagyobb magyar példája inti, ahogy a magyar nemzet érdeke megköveteli. Elvárjuk, hogy a költségvetési törvény elfogadása előtt módosítsák azt, és biztosítsák legalább azt a tízmilliárd forintot, ami a Lánchíd felújításához szintén a fideszes haverok árajánlata alapján szükségesnek mutatkozik” – tette hozzá Horváth Csaba.

„A híd mindig összeköt két elszakított területet: egy kettészakadt Magyarországon nagyon nem mindegy, hogy valaki egy híd közös megerősítéséről beszél-e. (…) Legyen ez a kormány, az önkormányzat, a budapestiek, a szombathelyiek, a miskolciak, a pogányszentpéteriek, a szegediek, az ország közös ügye! Legyen egy remény hídja egy normálisabb Magyarországon. Egy normális Magyarország építésében közösen vegyünk részt, kormány, főváros és az ország minden polgára” – szólított fel Tüttő Kata a fővárosi önkormányzat nevében.

„A Lánchíd nem várhat a felújításra, ezért mi azt kérjük határozottan, hogy az adóforintjaink egy meghatározott prioritás szerint a lehető legoptimálisabb módon kerüljenek felhasználásra” – ismertette Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere.

„A Lánchíd minden magyart összeköt, amire mindannyian büszkék vagyunk. Széchenyi idejében tíz év alatt a semmiből építették fel ezt a hidat, míg a mostani kormánynak tíz év sem volt elég, hogy egyáltalán hozzáfogjon a Lánchíd felújításához” – emlékeztetett el Puchner Gábor, a XIII. kerület alpolgármestere.

„Vigyázzunk együtt közös értékeinkre!” – zárta a sajtótájékoztatót Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere.