Bulgáriában is sérülnek a jogállami normák

Aggodalomra adnak okot a Bulgáriából érkező hírek, amelyek többek között a sajtószabadság korlátozásáról árulkodnak, és kérdéseket vetnek fel a közelgő választások lebonyolításának tisztaságával kapcsolatban.

Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a jogállamiság bulgáriai helyzetéről rendezett szerda esti plenáris vitában felhívta az Európai Bizottságot arra, hogy kísérje figyelemmel a jogállami normák megvalósulását Bulgáriában is.

"Többször beszéltünk már itt az Európai Parlamentben arról, hogy a csatlakozás előtt álló országok esetében az Európai Uniónak erős ösztönzői vannak arra, hogy segítse a demokratikus átalakulást, számon kérje a média szabadságának, a jogállamiság működésének a biztosítását" - hangoztatta felszólalásában Göncz Kinga. Hozzátette: "Azt látjuk, hogy a csatlakozás után ez a motiváció sokszor nem csak alábbhagy, hanem a folyamat vissza is fordul".

"Most ezzel a veszéllyel nézünk szembe Bulgáriában is, ahonnan egyre több olyan hír érkezik, amely arról árulkodik, hogy a média tulajdonviszonyainak átláthatatlansága, a médiakoncentráció miatt veszélybe kerülhet a sajtó szabadsága, sokszínűsége" - mondta a szocialista képviselő.

Göncz Kinga kifejtette: Az előző választás után az EBESZ választási megfigyelői számos kifogást, javaslatot fogalmaztak meg, amelyek átültetése a jogrendbe nem valósult meg, így kérdések merülhetnek föl a nyáron esedékes parlamenti választások tisztaságával kapcsolatban.

"Arra kérjük a Bizottságot, folyamatosan kísérje figyelemmel, hogy nem sérülnek-e a jogállami normák, a választások tisztasága, a politikai verseny egyenlő feltételei Bulgáriában" - fejezte be felszólalását a képviselő.