mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 24. 13:35

Bűn a Vodafone megvásárlása a válság közepén

Bűnnek nevezte a Vodafone távközlési vállalat megvásárlását a „drámai válság” alatt Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke a Spirit FM rádióban szerdán, hozzátéve: az ország nagyon nagy árat fizethet ezért.

„Bűn, amit most tesznek. (...) Amikor éppen tényleg nagyon komoly megszorításokat tettek a költségvetésben: külön adókat vezettek be, a katát megszüntették, megszűnik a rezsicsökkentés, hadd ne soroljam; és úgy tűnt, hogy (...) fiskálisan meg költségvetés szempontjából tényleg komoly megszorításokat tesznek, utána hogy találnak egyszer csak több százmilliárdos tételt?” – kérdezte.

A 715 milliárd forintos vételi ár „összemérhető azzal a számmal, amit ők a pedagógusok béremelésére (...) ahogyan ők mondják, ’Brüsszeltől’ várnak”. Ráadásul a tranzakcióra „az uniós tárgyalásoknak a legkritikusabb időszakában” kerül sor – mutatott rá.

Amikor az euróárfolyam az egekben, elszáll az infláció és az ország a leminősítés határán áll, „nagyon-nagyon nagy árat fizethetünk ezért sajnos mindnyájan”, „és nem a kormány fizet ezért nagy árat, hanem a mi szeretett hazánk” – hangsúlyozta.

„Nem a kormánynak a pénzéről és nem a kormányról van szó, hanem a hazánkról van szó!” – nyomatékosított.

Az ügyletben semmiféle racionális vagy pénzügyi logikát nem talál még a Fidesz logikáját követve sem – mondta.

„Tényleg nem tudom, hogy mit művel a Fidesz”, s hogy a tranzakcióra miért így, miért most és miért ebben a konstrukcióban kerül sor - részletezte.

„Propaganda- vagy Rogán Antal-i logikával” lehet benne logika akkor, ha a vállalat kábeltévé-szolgáltatóként „valamilyen módon irányítani tudja, hogy mikor melyik csatornát és hogyan lehet nézni” – említette meg.

Megerősítette: az ügylet részleteinek, például a költségvetésre gyakorolt hatásainak tisztázása érdekében az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnökeként írásbeli kérdéseket tett fel Varga Mihály pénzügyminiszternek és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.

Mint mondta, azért is várja kíváncsian a válaszukat, mert az ügyletet a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, neki pedig az a tapasztalata, hogy „azokat minősítik (...) ilyennek, ahol valami susmus van (...), ezért ki akarják venni abból a körből, hogy ezt lehessen normális módon vizsgálni”.

Mint mondta, a mobilszoláltató kormányzati megvételével visszatérhet az a korszak, amikor azt mondtuk egymásnak a telefonbeszélgetésben: „ez nem telefontéma”.

Kérdésre „botrányosnak” nevezte az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek kirúgását, amiért nem jól jósolták meg az augusztus 20-iki időjárást. Felidézte pártja reagálását: vajon távozik-e a fél kormány, amiért „nem nagyon sikerült” „eltalálni” az idei költségvetési évre tervezett 361 forintos euróárfolyamot?

Mint Vajda közölte, az idei évre 361 forintos euróárfolyammal számolt a Fidesz-kormány, a jövő évre pedig 377 forintossal, holott jelenleg az euró, de már a dollár árfolyama is, 415 forinthoz közelít.