mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. június 02. 18:04

Bűn Ienne nem kiaknázni az EU válságkezelési eszközeit

Bűn Ienne nem kiaknázni az EU válságkezelési eszközeit
12 olyan uniós válságkezelési eszköz is van, amellyel Magyarország már eddig is élhetett volna.

Ezek közt vannak például közvetlen, vissza nem térítendő új források, átcsoportosítási lehetőségek, vagy megszűnő munkahelyek esetén megpályázható források is. Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője kedden, az ATV Start című műsorában elmondta, ezek nagy részét Magyarország meg sem pályázta.

Reagálva Varga Mihály, pénzügyminiszter rádiós bejelentésére, amely szerint a járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelem kap elsőbbséget a jövő évi költségvetésben, és továbbra is a munkahelyteremtés a kormány egyik legfontosabb célja, Ujhelyi István elmondta, szerinte ezek „csak szép szavak”. Meglátása szerint a kormány, más országokkal összevetve, szinte semmit nem tett meg a munkahelyek megmentéséért.

„Amikor azt halljuk percenként a különböző híradásokban, hogy „mindenkit megvédünk, és annyi munkahelyet teremtünk, ahány megszűnt, ez úgy igaz, hogy a honvédségbe és közmunkába próbálják terelni azokat az embereket, akiknek eddig rendes, tisztességes szakmájuk és fizetésük volt”.

Az MSZP európai képviselője emlékeztetett, az EU olyan programokat indított, amelyek részeként a munkájukat vesztett embereknek saját vállalkozásindítására ad forrást és képzést. „Mennyivel kifinomultabb és célratörőbb módszer ez, mint beterelni több százezer embert, néhány tízezer forintos közmunkába, ahonnan nincs továbblépés?” – tette fel a kérdést. „Onnan egyetlen egy dolog lehetséges, hogy elhúznak a fiataljaink megint nyugatra máshol dolgozni” – vonta le a következtetést.

Ujhelyi István hangsúlyozta, pártja szerint a kormány jövő évi gazdasági terve „a cserbenhagyás költségvetésén” alapul. „Ha megnézzük minden egyes elemét, hogy mennyit akar az egészségügyre, az oktatásra, a nyugdíjakra, a munkahelyteremtésre fordítani a kormány, az vicc ahhoz képest, hogy mennyit fordít ismét a látványberuházásaira és a saját oligarcha milliárdosainak pénzzel való kitömésére”.

A szocialista politikus szerint tisztán látszik, hogy az emberek védelme nem prioritás a jelenlegi magyar kormánynak. „Az MSZP ezért nyújtott be egy teljes csomagot, ami az emberek védelméről szól. Sokkal több pénzt kell szánni most azoknak a százezreknek, millióknak az életére, akik nehéz helyzetbe kerültek, és sokkal kevesebbet a milliárdosoknak” – mutatott rá.

Kérdésre, hogy felhasználta-e rendesen a kormány az EU adta lehetőségeket a válságkezelésre, Ujhelyi elmondta, „Az én küzdelmem volt az elmúlt hónapokban, hogy nem hagytam, hogy a kormány azt hazudjon az EU és Brüsszel döntésiről, amit akar. Ezért mutattam be azt a 12 eszközt, amellyel más, értelmes kormányok éltek.

Ezek közt vannak például közvetlen, vissza nem térítendő új források, forrás átcsoportosítási lehetőségek, vagy a globalizációs alap, amely megszűnő munkahelyek esetén megpályázható forrás”.  Kifejtette, ezek nagy részét Magyarország meg sem pályázta, mivel nem akart eleget tenni az EU elvárásának a pénzek elköltését illetően, így valószínűleg Mészáros „Stróman” Lőrinc Balaton-parti beruházásait sem támogatták volna.

Emlékeztetett, az Unió változtatott a stratégiáján, és már nem ad költségvetéséből kontrollálatlanul 7 évre egy elképesztő nagy összeget a tagállamoknak, így az Orbán-kormánynak sem: részletekbe menően fognak szerződést kötni Orbánékkal. Ezen felül az EU új újjáépítési alapja mintegy 2800 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrást nyújt hazánknak, és 2400 milliárdnyi kedvezményes hitelt. „A jó hír, hogy ebbe a keretösszegbe sikerült bepakolnunk a közvetlen forrás biztosításának lehetőségét az önkormányzatoknak, sőt vállalkozásoknak is” – jegyezte meg.

Végezetül ismertette, hogy az Európai Unió Újjáépítési Alapjában húszszorosára növelte az egészségügy részesedését, amely mintegy 9,4 milliárd eurós keretet kap.

Ez biztosít közvetlen fedezetet majd az önkormányzatoknak egészségügyi szolgáltatásaik színvonalának növelésére is 2021 januárjától, mondta el Ujhelyi István.