eszon.hu
2016. január 27. 11:10

Bűncselekményért ítélték el Kriza Ákost

Miskolc polgármesterét rágalmazásban találta bűnösnek a bíróság. Az MSZP Kriza Ákos távozását követeli, de nemcsak emiatt.

"Akad-e Miskolcon kívül még egy olyan város az országban, ahol köztörvényes bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt ember töltheti be a polgármesteri posztot? Akad-e Miskolcon kívül még egy olyan város az országban, ahol a polgármester, illetve az általa vezetett önkormányzat sorozatban követ el törvénytelenségeket, a polgármester mégis maradhat a hivatalában? Aligha, s ezt a botrányos állapotot Miskolcon is sürgősen meg kell szüntetni. Az MSZP éppen ezért minden jóérzésű és törvénytisztelő miskolci nevében követeli, hogy Kriza Ákos mondjon le a polgármesteri tisztségéről, a fideszes többségű önkormányzat pedig oszlassa fel magát".

Erről Bartha György MSZP-s önkormányzati képviselő beszélt kedden Miskolcon.
Mint mondta, dr. Kriza Ákos már eleve törvénytelenül kezdte meg polgármesteri működését, hiszen a jogszabály által biztosított határidőt figyelmen kívül hagyva, azt hónapokkal túllépve, nem szüntette meg időben a megválasztásával kialakult összeférhetetlenséget. Ezt a botrányt a kormányhivatal elnéző asszisztálása mellett végül elkenték. Aztán szenzációhajhász módon, az önkormányzat és az adófizetők pénzét nem kímélve gyártatott le és adott be az ügyészégre 74 büntetőfeljelentést, melyek segítségével éveken keresztül tartotta fenn azt a hazug látszatot, mintha a szocialista városvezetés idején törvénytelenségeket követtek volna el politikusok, illetve akkori cégvezetők. Ebből a 74 feljelentésből jogerősen mind a 74 igaztalannak bizonyult.

Hangsúlyozta: dr. Kriza Ákos vezetése alatt a város önkormányzatát több esetben marasztalták el jogsértések miatt, s különböző kártérítései perekből és hibás döntésekből fakadóan milliárdos nagyságrendű károk érték Miskolcot. A fentiek ellenére viszont Kriza még akkor sem gondolta, hogy távoznia kellene a város éléről, amikor a Nyíregyházi Törvényszék tavaly bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek, s kétrendbeli rágalmazás elkövetése miatt végül megrovásban részesítette.
Az ügyet részletezve Bartha György elmondta, hogy dr. Kriza Ákos és tettestársa, Bayer Zsolt újságíró még a 2010-es önkormányzati választások előtt rágalmazott egy miskolci cégvezetőt az Echo TV műsorában. Az emiatt indított büntetőügy másodfokú ítélete 2015 nyarán született meg, ebben állapították meg Kriza és Bayer bűnösségét. Mindkettőjüket megrovásban részesítették. Ők ezzel nem értettek egyet, felülvizsgálati eljárást kezdeményeztek, ám az ügyben eljáró harmadfokú bíróság a közelmúltban helybenhagyta a másodfokú ítéletet, ami így jogerőre emelkedett. Ennek ellenére Kriza még mindig polgármester, Bayer Zsolt pedig a közpénzből fenntartott Miskolc Televízió egyik műsorának állandó szereplője.

A szocialista politikus szerint dr. Kriza Ákos most, a feketekasszával kapcsolatos ügyben is mossa kezeit, azt állítja, hogy ilyesmi nem létezik, ő nem tudott semmiről, még arról sem, hogy az egyik korábbi főembere közös céget alapított az ügyet később kirobbantó vállalkozó feleségével. „Ezek után miért higgyünk el neki bármit is?" – kérdezte, majd így zárta sajtótájékoztatóját: „Kriza Ákos elvesztette a hitelét, a szavahihetőségét, a törvénytisztelő állampolgárok bizalmát. Minden egyes nap, amit a hivatalában tölt, egy-egy újabb szeg Miskolc koporsójában."