MTI/mszp.hu | Belföld | Elios OLAF
2018. február 07. 20:52

Bűnszervezetben elkövetett különösen nagy értékű csalás miatt feljelentést tettünk az OLAF-ügyben

Az MSZP bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatt feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Elios Innovatív Zrt.-t érintő jelentése alapján - közölte a párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, a Legfőbb Ügyészség székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón.
Harangozó Tamás elmondta, az MSZP helyi önkormányzati képviselője kikérte és Szolnok jegyzőjétől hivatalos levélben kapta meg a várost érintő OLAF-jelentést.
 
Szerinte a jelentésben le van írva az az összejátszás, csalássorozat, amely a magyar kormány, a fideszes önkormányzat és Tiborcz István-féle Elios Zrt. összejátszásával történhetett meg.
 
Megjegyezte, Tiborcz István 2009 óta - változó minőségben - vezető tisztségviselője volt a zrt.-nek, a szolnoki szerződés aláírásakor egy kft.-n keresztül 50 százalékos tulajdonos és ügyvezető volt az Eliosnál.
 
Az ügy részleteit ismertetve közölte, 2013-ban az irányító hatóság a Szolnok közvilágításának energiatakarékos átalakítására kiírt pályázat feltételeit a benyújtása előtt pár nappal úgy módosította, hogy annak egy célja volt: kicsalják az uniós pénzt.
 
Harangozó Tamás szerint a projektet egyáltalán nem lehetett volna támogatni, ha a pályázat műszaki kiírásával nem machinálnak. Szólt arról is, hogy három pályázat érkezett és mind a hármat ugyanaz az ember készítette, a független auditor pedig a nyertes, az Elios Zrt. közvilágításért felelős igazgatója volt.
 
Az MSZP-s politikus az ügyészségi vizsgálat részleteit is firtatta. Tudni akarjuk, kik azok az ügyészek, akik ezt a nyomozást az elmúlt időszakban eltusolták - hangoztatta, azt is tudakolva, miért nem történt nyomozati cselekmény az ügyben. "Effektíve eltusolja épp az ügyészség ezt az ügyet" - kérdezte.
 

Kapcsolódó párttagok