2012. január 16. 09:13

Büntetlenül marad-e a zászlóégetés?

Megdöbbenéssel állunk a Jobbik szombati tüntetésén történtek előtt. Novák Előd, a Jobbik parlamenti képviselője két társával együtt, nézők ujjongása és buzdítása közepette, felgyújtotta az Európai Unió zászlóját. Megbotránkoztatást keltő tettüknek komoly tétje van a jövőre nézve, hiszen a bukott, matolcsysta gazdaságpolitika miatt az Orbán-kabinet éppen külföldi segítségért kalapozik.

Leszögeznénk, a Jobbik véleményét az unióról egyszerű ostobaságnak tartjuk, de hiszünk abban, hogy ehhez joguk van, a zászlóégetéshez azonban nincs! Cselekedetük megbotránkoztató és egyben riadalmat kelt. Zászlót égetni gyalázat, olyan szintre süllyeszti a hazai politika színvonalát, amely méltatlan hazánkhoz. Véleményünk szerint szombat este óta a kérdés az, hogy 2012-ben a magyar állam engedi-e, hogy egy párt a nyilvános rendezvényén az Európai Unió - vagy bármely ország - zászlóját elégesse.
 
Az MTI tudósítása szerint a rendőrség feljelentést tett az ügyben, azonban attól tartunk, az eset minősítése nem elég súlyos. A nyilvános rendezvényen, tömeg előtt, kamerák kereszttüzében elkövetett zászlóégetés a köznyugalmat közvetlenül sértette. Álláspontunk szerint tettük kihívóan közösségellenes volt, ugyanis aktív cselekedettel, az együttélési szabályokkal nyíltan, provokatív módon szembehelyezkedtek, az együttélés szabályait és közösségünk nyugalmát leplezetlen, gátlástalan módon semmibe vették. Mindez véleményünk szerint kimeríti a Büntető Törvénykönyv 271. § (1) bekezdésébe ütköző és a (3) bekezdés a) és b) pontja alapján minősülő csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettének elkövetését.

A Magyar Szocialista Párt Ifjúsági Tagozatának jogászai mindezek alapján elkészítettek egy feljelentés mintát, amelyet az MSZP honlapján nyilvánosságra hoz. A sajtó nyilvánosságán keresztül arra kérjük az állampolgárokat, hogy forduljanak levélben minél többen Polt Péter legfőbb ügyészhez, hogy az ügyészség kivizsgálja az ügyet, és lefolytassa a büntetőeljárást.

Magyar Szocialista Párt – Ifjúsági Tagozat (Ba.)