Büntetőfeljelentés választási csalás gyanúja miatt

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Legény Zsolt, az MSZP Demokrácia Központjának vezetője büntetőfeljelentést tett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen "választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény" gyanúja miatt.

A hétvégén Baján a 3-as számú választókörzet 32-es szavazókörében megismételt időközi önkormányzati választást tartottak, mert az első választáson kampánycsend-sértés történt.

A megismételt választásról több hírportál (így az ATV híradója, az Index.hu internetes hírportál, stb.) is beszámolt. Ezen beszámolók alapján valószínűsíthető, hogy a választókat ismét szervezetten utaztatták, mobiltelefonokat ígértek nekik, illetőleg tűzifa osztására is sor kerülhetett a szavazatok manipulálása, jogellenes megszerzése érdekében. Az ATV híradójában nyilatkozó ismeretlen hölgy saját elmondása alapján azért szavazott a Fidesz jelöltjére, mert szavazatáért cserébe tűzifát kapott, illetőleg a későbbiekben is fog kapni.

A szavazási magatartásra tekintettel mobiltelefon és tűzifa felajánlása, illetve juttatása, álláspontunk szerint megvalósítja a választópolgárok anyagi juttatással történő befolyásolását, és ezzel kimeríti a választás rendje elleni bűncselekmény tényállási elemeit. A választópolgárok "etetése-itatása" adott esetben szintén felvetheti az anyagi juttatással történő befolyásolást és ezzel a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.

A fentiek alapján kérjük a nyomozás megindítását és a büntetőeljárás lefolytatását. Kérjük továbbá, hogy a nyomozó hatóság derítsen fényt arra is, kinek az érdekében, kinek a megbízásából és milyen finanszírozásban került sor a bűncselekmény megvalósítására.

MSZP