Büntetőfeljelentés választási csalás ügyében

Tegnap a Nemzeti Választási Irodához (NVI) fordultunk, hogy derítse ki, miképp kerülhetett ki a világhálóra a nevükben egy látszólag az áprilisi választásra ösztönző, valójában azonban Orbán Viktort és pártját reklámozó videó.

A videó azt a hamis látszatot kelti, mintha a választások tisztasága felett őrködő, pártsemlegesen működő Nemzeti Választási Iroda hivatalos közlése lenne. Azon túl, hogy a Fidesz országos listavezetőjét is bemutatja, használja a kormánypárt szlogenjeit is, így alkalmas arra, hogy a választópolgárok bizalmát a választások tisztaságában megingassa.

A kérdés egyszerű: ki és hogyan élt vissza az NVI nevével a választók megtévesztése érdekében? A választópolgárok joggal várják el a választások lebonyolításáért felelős állami szervtől, hogy pártsemlegesen, részrehajlás nélkül működjön, és haladéktalanul kivizsgáljon minden, a működése tisztaságát megkérdőjelező ügyet.

A választási iroda azonban nem indított vizsgálatot, ezért az MSZP ma feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Felszólítjuk az ügyészséget, hogy vizsgálja meg, hogy ki és milyen szándékból akarta megtéveszteni a választókat, illetve miért élt vissza a Nemzeti Választási Iroda nevével!

Braun Róbert,
az MSZP választmányának tagja