mszp.hu | Belföld
2019. szeptember 21. 11:36

Bús Balázs erőművet építtetne, de ez egy füstbe ment terv

A főváros évek óta tervezi, hogy biomassza erőművet létesítsen a Főtáv Kunigunda utcai telephelyén.
Sem a főváros, sem a III. kerület senkivel nem egyeztett erről a mai napig. Nem kérdezték meg a III. kerület lakosságát, hogy szeretnének e új erőművet a város közepén. Nem kérdezték meg azokat sem, akik közvetlenül ki vannak téve az erőmű által kibocsájtott szennyeződéseknek – vagyis Kaszásdűlő, valamint Mocsárosdülő, Aranyhegy és Csillaghegy lakosait.

A III. kerületi önkormányzat 2018. októberében Bús Balázs polgármester előterjesztésében a tervezett erőműhöz szükséges szállítási útvonalat is kijelölte. Lakossági egyeztetés ekkor sem történt.

Nem történt lakossági egyeztetés. annak ellenére, hogy az új erőmű bizonyosan környezeti megterhelést jelent.

A projekttel kapcsolatos kérdések tisztázása 2018. január 1-re megtörtént – írta a fővárosi háttérdokumentum, de a valóság az, hogy a lakosságot egy percig sem vonták be a folyamatba.

Korábban számos kérdést tettünk fel, ezekre nem érkezett érdemi válasz.

Néhány ezek közül:

• Mikor kívánják megkezdeni és befejezni az erőmű építését?
  • A tervezett erőmű üzeme mennyire fogja, szennyezi a környezetét, figyelembe véve a szállítást?
  • Milyen és mennyi hulladék keletkezik évente? Ebből mennyi a veszélyeshulladék? Hol fogják ezt tárolni és elszállítani?
  • Pontosan mit és mekkora mennyiségben bocsát ki a tervezett az üzeme?
  • Szeles időben Budapest és Budapest környékének mely részeit és milyen mértékben szennyezi az erőmű? És szélcsendes időben?
  • Mennyibe kerül/ került a tervezett FŐTÁV-Biomassza üzemének javasolt szállítóútvonalairól szóló döntés előkészítő tanulmánya az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.-nek?
  • Mikor rendelte meg és hol látható/ található a tervezett FŐTÁV-Biomassza üzemének környezetre tett hatását felmérő tanulmány az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.? lletve mi más tanulmányt rendelt meg az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. a tervezett FŐTÁV-Biomassza üzemével kapcsolatban? Milyen más tanulmányok állnak a rendelkezésére a tervezett FŐTÁV-Biomassza üzemével kapcsolatban?

Hogy támogathatta bárki is a tervezett szállítóútvonalat, amikor az azt megalapozó tanulmány nem említi meg, hogy legalább egy Óvoda előtt és legalább 5db 10 emeletes ház előtt 50 méternél közelebb, valamint legalább 5db 10 emeletes ház és egy 15 emeletes ház előtt 100 méternél közelebb haladnának el, a tervezett FŐTÁV-Biomassza üzeméhez a nehéz tehergépkocsik (40t).

Állítsuk le az őrültséget! Döntsünk együtt a saját ügyeinkről! Vessünk véget annak a gyakorlatnak, hogy a fejünk felett hoznak döntést az életünkről! Válasszuk új fővárosi és kerületi városvezetést!