mszp.hu | Külföld | közlemény reformok
2014. február 04. 11:29

Büszkék lehetünk Magyarország reformokban játszott élenjáró szerepére!

"A 2014-es év több szempontból is kivételes év lesz Európában. Egyfelől a közép-európai és balti államok - köztük Magyarország - uniós tagságának első 10 évére tekintünk vissza. Másrészt ebben az évben ünnepeljük a hidegháborús szembenállás megszűnésének, a közép-európai rendszerváltozásoknak, a magyar "tárgyalásos forradalomnak" a negyedszázados évfordulóját. Az Annus mirabilis, 1989 tényleg a csodák éve és méltó folytatása volt az 1956-os forradalom és szabadságharcnak. Méltán lehetünk büszkék arra, hogy a berlini fal leomlása és Németország újraegyesítése Magyarország bátorsága nélkül nem valósulhatott volna meg. Méltán lehetünk büszkék Németh Miklós, korábbi magyar miniszterelnökre és Horn Gyula, akkori magyar külügyminiszterre, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy a több tízezer kelet-német menekült és turista előtt megnyissák a határokat, lebontsák az Európát kettészakító vasfüggönyt. Méltán lehetünk büszkék Magyarország reformokban játszott élenjáró szerepére. A rendszerváltás 25. évfordulóján mi magyarok, büszkén mondhatjuk, hogy megtettük a magunkét!" - mondta Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő naprend előtti felszólalásában, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A szocialista politikus kihangsúlyozta: "A XX. század folyamán Magyarország két alkalommal írta be nevét a világtörténelembe: elsőként az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmával, másodszor pedig 1989-90-ben a közép-európai békés rendszerváltozáshoz, Európa és Németország újraegyesítéséhez tett magyar hozzájárulással. Az 1956-os forradalom és szabadságharc újraértékelése, a Németh-kormány reformjai, az állampárton belül a reformkörök mozgalma teremtette meg a békés magyar átmenetet 1988-89-ben. Ez tette lehetővé azt a megegyezést, amely az állampárt reformerei, a nemzeti jobboldal, a kereszténydemokraták, az MDF és az akkori liberális ellenzék között született meg a Nemzeti Kerekasztal keretében."

Tabajdi Csaba hozzátette: "A tárgyalásos forradalom, a békés rendszerváltozás alapozta meg a magyar nemzet függetlenségét és szabadságát, állította vissza Magyarország önrendelkezését, külpolitikai orientációjának és társadalmi berendezkedésének szabad megválasztását. Ebben elvitathatatlan érdemei vannak Gorbacsov, akkori szovjet elnök politikájának."