mszp.hu | Belföld | roma világnap
2014. április 08. 20:04

Büszkén és aggódva ünneplő romák

Az MSZP Roma Tagozata büszkén és egyúttal jelentős aggodalommal ünnepli a Roma Világnapot.

Büszkék vagyunk, mert jelentős nap a mai. Pontosan 43 éve, hogy 1971. április 8-12. között a Föld roma társadalmának vezetői találkoztak Londonban az I. Roma Világkongresszuson, ahol többek között elfogadták, hogy  a világ összes cigány származású emberének hivatalos elnevezése a „roma” legyen. Ezen túlmenően döntöttek a  cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot.


Ma a Földön 36 millió cigány él, és ebből a legtöbben – mintegy 15 millióan – Közép-Európában és Kelet-Európában, közülük is 12 millióan pedig az Európai Unióban. Az Unió által biztosított bővülő anyagi jólét és szabadság új lehetőségeket nyit a  roma identitás megerősítésében, nekünk pedig élnünk kell ezzel – ez az egyik előttünk álló nagy feladat.


Ugyanakkor aggódunk is, mivel a magyarországi cigányság jövőképe a hétvégi parlamenti választási eredmény tudatában rendkívüli vészjósló és sötét. A politikai pártok közül megerősödött a szélsőséges Jobbik, és újabb négy évig kormányozhat a hatalma megtartása érdekében a csalást is törvényerőre emelő Fidesz-KDNP. Olyan szavakat és jelenségeket kell eltűrnünk, mint a „bérrabtartás”, a „kémiai kasztrálás”, a zsinagógafoglalás, vagy a megszállási emlékmű avatása.


Mindez szomorúsággal tölti el szívünket, de a mai nap mégis a közös ünneplésé! Opre Roma!

MSZP Roma Tagozata