Belföld, Gazdaság | falujárás Tata
2013. február 22. 14:18

Célkeresztben a kormányváltás

Az MSZP országjáró sorozata csütörtökön (február 21.) Komárom-Esztergom megyében folytatódott. Több, mint húsz településen tartottak kitelepüléseket és fórumokat. A párt célja, hogy a legkisebb településektől a nagyvárosokig megismerje az emberek hétköznapi gondjait, meghallgassa véleményüket és ötleteiket, s ezeket figyelembe vegye programjai kialakítása során. Az esemény része volt a párt kihelyezett ülése, amelyet Tatán tartottak. Mesterházy Attila pártelnök, és Lukács Zoltán megyei elnök, országos frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatón foglalták össze a döntéseket.


A tájékoztató elején Lukács Zoltán az országjáró sorozat jelentőségét hangsúlyozta. Kiemelte: fontosnak tartják, hogy a párt vezető politikusai a falvaktól a városokig személyesen ismerjék meg az emberek problémáit. – Megyénk számos településén vagyunk ma jelen, az országos elnökség tagjai, szakpolitikusai kitelepüléseken, fórumokon tájékoztatják az embereket programunkról, hallgatják meg és veszik figyelembe a lakosság véleményét – emelte ki a megyei elnök. Bejelentette: “az elnökségi ülésen döntést hoztunk a párt idősügyi programjáról, amelyet a napokban a nyilvánosság is megismerhet”.

Mesterházy Attila pártelnök a kihelyezett ülés egy másik döntésével kapcsolatban elmondta: az MSZP levélben kéri fel az LMP szétválását követően létrejött Párbeszéd Magyarországért pártot, hogy vegyen részt az ellenzéki egyeztetésben. Hozzátette: az új párt bevonásával összefüggésben szeretnék újra megkérni az LMP-t, illetve az Együtt 2014 mozgalmat, hogy gondolják át eddigi álláspontjukat, és üljenek le a tárgyalóasztalhoz. Ne csak a közjogi, hanem a gazdaságpolitikához és a szociális válsághoz kötődő témakörökben is. – A 2014 utáni jó kormányzáshoz jó program is kell – jelentette ki a párt országos elnöke, majd hozzátette: az MSZP a tavalyi év végén kezdeményezte a demokratikus ellenzék más szervezeteivel a tárgyalásokat, s ezek során számos jó ötlet és javaslat született. Minden olyan tárgyaláson vagy rendezvényen való közös fellépés, ami az Orbán kormány leváltását segíti, mi ott vagyunk, ott leszünk – hangsúlyozta Mesterházy Attila.

A közelgő ünneppel kapcsolatban kiemelte: az összes demokratikus ellenzéki párt, mozgalom, vagy szervezet rendezvényén szívesen vesz részt az MSZP március 15-én, függetlenül attól, hogy demonstrációt vagy ünnepséget tartanak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a jelenlegi kormány leváltását "nemcsak utcai demonstrációkkal lehet szolgálni", hanem azzal, hogy közösen alakítanak ki egy programot, amely biztosítja Magyarország kilábalását a válságból. Ebben a programalkotásban az MSZP már számos témában dolgozott ki tervet, javaslatot, az eddigi tárgyalások tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy nincs nagy eltérés a tárgyalásban résztvevő demokratikus ellenzék elképzelései között.


A sajtótájékoztató után újságírói kérdésre válaszolva Lukács Zoltán elmondta: Ő és Mesterházy Attila a Kereskedelmi és Iparkamara megyei elnökével, Juhász Józseffel is folytatott megbeszélést. – A szocialista párt szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának elsősorban a kisvállalkozások a vesztesei. A kabinet harapófogóba zárta ezeket a cégeket, mert a megszorítások miatt visszaeső fogyasztás csökkentette a bevételeiket, a gazdaságpolitika, elsősorban az adóintézkedések pedig növelték a költségeiket. A hazai kis- és közepes vállalkozások vezetői pesszimisták, az árbevétellel kapcsolatos várakozásaik a 2009-es szintre estek vissza. Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt évben, ugyanis 2012-ben mintegy 23 ezer 500 felszámolási eljárás indult. A kisvállalkozások számára az a legfájóbb, hogy a kiskeresetűekre kivetett „brutális” adótöbbletet a vállalkozásokkal fizettetik meg. A KSH adatai is világosan mutatják, hogy erre a cégek elbocsátásokkal reagáltak, ugyanis a versenyszférában 35 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás. Olyan gazdasági fordulatra van szükség, amelyik nem megszorításokkal tömi be azt a rést, amit a kormány személyi-jövedelemadó politikája ütött a költségvetésen – fejtette ki Lukács Zoltán.

A megyei pártelnök, országos frakcióvezető az előbbiekhez kapcsolva arról is tájékoztatott, hogy Tatán 18 szakszervezeti vezetővel szintén tárgyalásokat folytattak. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a kormány gazdaságpolitikája miatt a munkavállalók helyzete jelentősen romlott. Elhangzott a szakszervezetek részéről az is, hogy nem tudják elfogadni az új munkaügyi törvényt, hiszen az nem veszi figyelembe a munkavállalók érdekeit.