Célra tarts!

Kormány- és rendszerváltó szövetséget hoztunk létre. Jó megállapodást kötöttünk. Közös jelöltekkel győzzük le a Fideszt. Nem vesztünk el egyetlen szavazatot sem.

Az Együtt-PM és az MSZP között létrejött megállapodás teljesítette a legfontosabb célt, amit áprilisban határoztunk el: demokratikus ellenzéki jelöltek nem indulhatnak egymás ellen. Megegyeztünk arról, hogy 75 helyen az MSZP, 31 választókerületben pedig az Együtt-PM indíthat egyéni képviselőjelöltet. Támogatjuk egymást, támogatásra buzdítjuk a szavazóinkat.

A megegyezés azt jelenti, hogy mindkét párt képes volt felülemelkedni saját érdekein és józan, kölcsönösen előnyös megállapodást kötni a győzelem érdekében. Ebben óriási szerepe volt a nyári tárgyalásoknak, amikor választókerületről választókerületre áttekintettük a lehetőségeket. Ez kellett ahhoz, hogy most órákon belül döntésre juthassunk. A megállapodás arra is lehetőséget ad, hogy más demokratikus ellenzéki pártok is csatlakozhassanak szövetségünkhöz.

Feloldottuk a listával és a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos vitákat is. A lényeg: a külön lista nem jelent szavazatveszteséget. Minden ellenzéki voks a kormányváltást szolgálja majd. Akár az MSZP-re, akár az Együtt-PM-re szavaznak a demokratikus oldal szavazói, azzal hozzájárulnak Orbán Viktor leváltásához. Mindenki szavazhat a számára legkedvesebb pártra, nem kell kompromisszumot kötnie és közben a voksát sem pazarolja el. Ez a szövetségi konstrukció egyik legfontosabb eleme.

A miniszterelnök személyének kiválasztását is a választókra bízzuk. Az lesz az új kormányfő 2014-ben, akinek a listája több voksot kap. Világos és érthető módszer. Megegyeztünk abban, hogy az emberek döntését mindkét fél feltételek nélkül elfogadja. Partnerként adtunk erre kezet egymásnak.

Megállapodtunk arról is, hogy folyamatosan egyeztetünk a kampányról, a közös akciókról, a politikai irányvonalról. Rendszeresek lesznek a listavezetők közötti egyeztetések. Számos ügyet közösen képviselünk, több közös megmozdulást szervezünk. Kiállunk egymás mellett a Fidesz rágalmaival szemben, segítjük egymást az országos és a helyi választási harcban egyaránt.

Most pedig végre továbbléphetünk. Célra tartunk. Orbán ellen indulunk!

Hiszen ezért volt szükség a hosszas tárgyalásokra, a programok és pozíciók felmérésére, hogy lássuk: mi az a szervezeti modell, amely alkalmas arra, hogy megküzdjünk Orbán rendszerével.

Ne feledjük, hogy a neheze csak most jön. A Fidesz gyáva és alattomos módon lejtős pályát jelölt ki a választási küzdelemre. Felé lejt a választási eljárás és a média szabályozása. Pénzt és időt pocsékolva az országgyűlési és európai parlamenti választás időpontját is szétválasztaná a Fidesz, csak azért, hogy csökkentse a részvételt. A Fidesz ugyanis mindig akkor nyer választást, amikor kevesen szavaznak.

A mi feladatunk, hogy a kormányváltó szövetség révén aktivizáljuk az embereket. Minél többen szóljanak bele az ország jövőjébe, a saját sorsuk alakulásába! Közösen ebben is többre jutunk! Közösen mondjuk el mindenkinek, hogyan lopja szét az országot Orbán és Simicska. Közösen mondjuk el, hogy az ország leállít, nincs növekedés, nincsenek új munkahelyek. Közösen mondjuk el, hogyan megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogyan veszi el az Orbán-rendszer a gyerekek jövőjét. Közösen mondjuk el, hogy ha így megy tovább, kiürül az ország, mert menekül innen, ki merre lát.

A kormányváltó szövetség tagjai tudják, hogyan lehet a rossz folyamatokat megfordítani. Igazságos adórendszerrel, kiszámítható, a vállalkozókat segítő gazdasági környezettel. Azzal, hogy a gyerekekre költjük a pénzt és nem Simicskának adjuk. Stadionok helyett jó iskolákra, közmunka helyett valódi munkahelyekre van szükség. A bezárkózás helyett működő nemzetközi kapcsolatokra, a barátok, szövetségesek visszaszerzésére kell törekednünk.

Orbán helyett pedig egy demokrata miniszterelnök kell az országnak.

Ezen múlik a jövő. Ezért a jövőért fogunk küzdeni. Közösen, szövetségben.