MTI/mszp.hu | Belföld | CEU MNB országgyűlés parlament
2017. április 03. 17:23

CEU, MNB, egészségügy

CEU, MNB, egészségügy
Ülésezett az Országgyűlés

Politikai indíttatású a lex CEU

Hiller István az általa lex CEU-nak nevezett törvénymódosítási javaslatot bírálta, politikai indíttatásúnak nevezve az indítványt, amely szerinte megsérti az oktatás szabadságát, ezért azt követelte, vonják vissza. A kormány politikája - mondta - úgy veszélyezteti a CEU működését, hogy annak valójában sem jogi, sem szakmai alapja nincs. A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a széles körű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel bíró CEU magas munkaerőpiaci értékű diplomákat ad ki, márpedig a magyar felsőoktatásnak éppen a diplomaminőség, -elfogadottság az egyik legjelentősebb problémája.

Mit tesz a kormány a cukorbetegekért?

Szakács László arra volt kíváncsi: milyen lépéseket tesznek, hogy ne emelkedjen tovább a cukorbetegek száma Magyarországon. Választ várt arra is: mekkora összeggel támogatja a társadalombiztosítás ezen betegeket, akiknek a száma több százezerre tehető.

Miért sodorják tudásválságba az országot?

Kunhalmi Ágnes azt mondta, hogy a Közép-európai Egyetem az ország egyik legjobb felsőoktatási intézménye, ami az országnak pénzt, megbecsülést, okos és művelt diákokat ad. Az egyetem eközben ösztöndíjakkal támogat mélyszegénységből kikerülő magyar diákokat is - tette hozzá. Miért sodorják még mélyebb tudásválságba az országot - kérdezte a képviselő a felsőoktatási törvény javasolt módosítására utalva.

A kormány propagandára költ a családok helyett

Bangóné Borbély Ildikó szerint miközben a kormány 6 milliárd forintot fordít a családbarát értékrend népszerűsítésére, százezrek nyomorognak és külföldön vállalnak gyermeket. Az ellenzéki politikus azt mondta, a kormány nem törődik a megszületett gyermekekkel és az egyedülálló szülőkkel. Bírálta, hogy az alanyi jogon járó családi juttatásokat az elmúlt hét évben nem emelte a kormány, azok reálértéke 30 százalékkal csökkent. Szóvá tette azt is, hogy a kormány programjában 105-en költöztek vissza Magyarországra. Azt kérdezte, a kormány miért propagandára költ ahelyett, hogy az élhető életre fordítana forrásokat.

Mire gondolt Matolcsy, amikor az MNB elleni támadásról beszélt?

Szakács László ismét azt idézte fel, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke néhány hete a jegybank és a kormány megbuktatására - egy NATO-szövetséges állam részéről - tett kísérletről beszélt. Szerinte sokkal megfontoltabban kellene nyilatkoznia a jegybankelnöknek, mert arra "mozdul a gazdaság, mozdul az árfolyam". Mire gondolt pontosan az MNB elnöke? - kérdezte. Szakács László viszonválaszában azt mondta a nemzeti bank vezetőjének: összevissza beszél, nehéz kikeverednie a hazugságspirálból, ha nem tud fegyelmezettebben beszélni, le kell mondania.

Mikor láthatunk tisztán SZEVIÉP ügyben?

Harangozó Tamás úgy fogalmazott, hogy amióta Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje, beindult a fideszes kommunikációs gépezet, a "hazugsággyár csúcsra járatódott". A szegedi polgármestert azzal támadják, hogy a Szeviép Zrt. szegedi cégként a várostól kapott megbízásokat és politikai kapcsolatokkal rendelkezett - tette hozzá.

A szocialista képviselő viszont arról beszélt, hogy a cég egyedül csak Bartha László, a megyeszékhely egykori fideszes polgármestere alatt kapott megbízást a várostól. A Szeviép az első Orbán-kormány idején több mint 28 megbízást kapott a kabinettől és fideszes önkormányzatoktól - folytatta. Az ügy egyik vádlottja korábban üzlettársa volt Tímár Lászlónak, Szeged volt fideszes alpolgármesterének, míg a másik vádlott a 2010-es kormányváltás után a "Fidesz akkori kedvenc oligarchájának", Simicska Lajosnak a főtanácsadója lett - folytatta.

A képviselő azt kérte, hogy mindezeket cáfolják.