2012. július 12. 13:21

Chipsadó 2. – ebben a részben is csak a lobbi győz?

Jó lenne, ha a kormány befejezné végre a chipsadó körüli álszent, lobbi érdekek által vezérelt ködösítést, és ténylegesen is tenne a magyar lakosság egészségmegőrzése érdekében!

Annak idején a chipsadó bevezetésének célja az volt, hogy a népegészségügyileg káros élelmiszerek fogyasztását visszaszorítsa, illetve, hogy az egészséges táplálkozást előmozdítsa. Célja volt elméletileg az is, hogy a népegészségügyi célú programok finanszírozását javítsa. E lépés iránya jó volt, hiszen az elképzelés az egészséges táplálkozás előmozdítását és az egészségügy, különösen az egészségfejlesztés finanszírozásának kiegészítését szolgálhatta volna, azonban a gyakorlatban sajnos nem szolgálta.

A baj az volt, hogy a tervezet nem tette könnyebbé az egészséges élelmiszerek fogyasztását. A kedvezőtlen élettani hatású árucikkeket ugyan megsarcolta, ám ezzel párhuzamosan nem tette vonzóbbá - például kedvezőbb adókulccsal - az egészség megőrzése érdekében kívánatos termékeket.

Múlt héten a Fidesz még többéves börtönbüntetésre hívta fel a figyelmet abban az esetben, ha valaki január elseje után hamis, vagy rossz minőségű élelmiszerrel kereskedik. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, hogy ”a hazai cégeknek is az az érdekük, hogy a hamis, rossz minőségű termékkel kereskedő konkurencia kiszoruljon a versenyből”.

Ezért nem értjük a napokban felröppent hírt, miszerint a Nemzetgazdasági Minisztérium nemcsak a Coca-Colával, hanem további, hazánkban jelen lévő világcéggel is stratégiai megállapodást kíván kötni.

Győzött talán a lobbi érdek? Ha így van, borítékolható: a nagy célkitűzések megint nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Jó lenne ezért, ha a kormány befejezné végre a chipsadó körüli álszent ködösítést, és ténylegesen is tenne a magyar lakosság és kiemelten a gyermekek egészségmegőrzése érdekében. Jó lenne, ha a bevezetett sarcok valóban az egészségügyben kerülnének felhasználásra, és nem Fidesz Zrt. felelőtlen és önző gazdaságpolitikai törekvéseit finanszíroznák!


Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja