2011. június 15. 16:32

Cinikus az Orbán-kormány

Csalódást okozott a közigazgatás iránt érdeklődő közvélemény számára az Orbán-kormány által korábban beharangozott Magyary Program. Miközben a célkitűzések nagy részével egyet lehet érteni - hiszen ki ne akarna hatékonyabb, az ügyfeleket jobban kiszolgáló, korrupciómentes és kevesebb bürokráciával működő közigazgatást - erős hiányérzetünk van.


A Magyary Program ugyanis semmit sem mond arról, hogyan akarja elérni a magasztos célokat, nem mutatja be azt a hatástanulmányt sem, amely alátámasztaná, hogy ez jobb lesz a magyar állampolgároknak.

Az előző kormányok alatt a kistérségi reform előkészítésekor azért dolgoztak tudósok, kutatók az IDEA munkacsoportban és azért folytattunk fél évig hat önkormányzati kistérség bevonásával modellkísérletet, mert egy ilyen nagy horderejű változtatást csak megalapozottan szabad előkészíteni. A konkrétumok hiánya miatt erős a gyanúnk, hogy a Fidesz hatalom koncentrációjának egyik eszköze ez a program.
 
Az MSZP kifejezetten cinikusnak tartja, hogy a kormánytisztviselők, köztisztviselők, rendészeti szolgálatban dolgozók brutális megfélemlítése és megalázása után emelkedett hangon ígérnek - konkrétumok nélkül - életpályamodellt, biztonságot.

Mindezek ellenére az MSZP Közjogi Kabinetje részletes szakmai kritikát és előre mutató javaslatokat készít a Magyary Programhoz, amelyet a közeljövőben nyilvánosságra hozunk.

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi Kabinetjének vezetője,
országgyűlési képviselő