Külföld | roma stratégia
2013. október 09. 18:26

Civil értékelés is kell a roma stratégia megvalósulásáról

A roma stratégia csak akkor hozhat eredményt, ha a politikai elit határozottan fellép a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a romák helyzetéről rendezett szerda délutáni plenáris vitában.

"Időről-időre újabb országok kerülnek a szégyenpadra a romákkal kapcsolatos bánásmódjuk miatt. Most éppen Svédország, ahol a rendőrség listát vezetett az országban élő romákról, köztük gyerekekről is" - fejtette ki a képviselő.

Göncz Kinga hozzátette: "Hangsúlyoznunk kell újra és újra, hogy az európai roma integrációs stratégia prioritásai csak akkor valósulhatnak meg, ha a kormányok egyértelmű politikai elkötelezettséget mutatnak a diszkrimináció elleni fellépésre. Külön figyelmet érdemel a roma nők kettős diszkriminációja, fokozott kiszolgáltatottsága".

A nemzeti roma stratégiák bizottsági értékelése világossá teszi, hogy mely területeken történt előrelépés, de azt már nem vizsgálja, hogy a fő szakpolitikai és költségvetési döntések nem ássák-e alá a romák felzárkóztatását célzó törekvéseket.

"Magyarországon például az ambiciózus roma integrációs stratégiával párhuzamosan, a kormány leszállította a kötelező iskoláztatási korhatárt, valamint a büntethetőség korhatárát, európai uniós pénzből bővíti a fiatalkorúak büntetés végrehajtási intézményeit, megszüntette az önálló kisebbségi ombudsman intézményét" - hangsúlyozta a szocialista képviselő..

"Égető szükségünk van arra, hogy minden országból civil értékelés, monitoring jelentés is szülessen a hivatalos beszámolók mellett, hogy lássuk az igazi politikai elkötelezettséget vagy annak hiányát, és hogy elősegítsük ennek kialakulását. Mert valóban a tagállami és helyi szinteken múlik a stratégia sikere." - zárta felszólalását Göncz Kinga.