2011. december 27. 15:27

Civiltelenítik a civil szférát

Az MSZP válasza Latorcai Csaba sajtótájékoztatójára

Az új civil törvény értelmében jövőre megkezdődik a civil szféra civiltelenítése. Többé nem a civil szervezetek választottjai döntenek a támogatásról, és közhasznú szervezetnek sem tekintik azt, amelyik nem állami feladatot lát el.

Megszűnik a Nemzeti Civil Alapprogram. A helyébe lépő Nemzeti Együttműködési Alap csak elnevezésében hirdet együttműködést, valójában mindenben a kormány akaratát érvényesíti. A támogatást elosztó kollégiumokban a civil szervezetek elektori rendszerében megválasztott tagok eddig kilencven százalékos többségben voltak, a törvény most az arányukat egyharmadra csökkenti. A többi tagot a miniszter delegálja: egyharmadot saját úri kedve szerint, egy másik egyharmadot pedig az általa „stratégiai partnernek” kinevezett megbízható szervezetekből válogatva. De még ez sem elég: Az összegek tíz százalékát a miniszter saját kereteként használja fel.

Latorcai Csaba nyilatkozatában több mint harminc milliárdos civil támogatásról álmodozott, ehelyett a költségvetés ennek csak egy tizedét: 3,4 milliárdot garantál. Az új civil törvény már nem tartalmazza az állampolgárok által felajánlott egy százalék kötelező költségvetési kiegészítését sem.

A törvény számos civil szervezetet megfoszt a „közhasznú” minősítéstől is, ami pedig számos kedvezmény előfeltétele. A jövőben csak azok számítanak közhasznúnak, amelyek az állam vagy az önkormányzatok törvényben előírt feladatait vállalják át. A „civil” egész Európában azt jelenti: nem kormányzati szervezet. Magyarország ebben is kivétel lesz. Nálunk igazán csak az a civil szervezet számít majd hasznosnak, amelyik a kormány dolgát látja el.

A civilek kevesebb támogatást kapnak mint korábban, és a civil önkormányzatiság helyett a kormány kézből eteti őket. Ezzel folytatódik azoknak a területeknek a gyarmatosítása, ahol a kormánytól függetlenül lehet cselekedni és gondolkodni.

Lendvai Ildikó
az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja
az MSZP országgyűlési képviselője